Přejít k hlavnímu obsahu
péče o oblečení pro miminka
4. 12. 2023
Zdravé dítě Od početí do tří let

Desatero správné péče o oblečení pro miminka

Pokožka miminka je velmi citlivá a náchylná k nejrůznějším alergickým reakcím, vyrážkám a ekzémům. Abychom předcházeli podráždění, je nezbytné dbát na správnou péči o dětské oblečení.

Jak správně prát a žehlit oblečení pro miminka?

  1. Perte na šedesátku
    K praní dětského oblečení rozhodně používejte automatickou pračku. Při ručním praní nikdy nedosáhnete požadovaného odstranění špíny a bakterií. Oblečení pro miminka je lepší prát na vyšší teploty než to dospělácké – ideálních je 60 stupňů, u starších dětí stačí čtyřicítka.
  2. Vyvářet není nutné
    Dříve se tradovalo, že miminkům se musí všechno vyvářet. Dnes už to neplatí, je totiž prokázané, že tolik obávaní roztoči se zahubí už při 57 stupních. Běžné oblečení jako dupačky, trička nebo punčocháče tedy není nutné vyvářet, stačí prát na zmíněnou šedesátku. Vyvařovat (či prát na 90 stupňů) by se měly látkové pleny, pokud je používáte – fekální bakterie jsou totiž velmi agresivní.
  3. Zvolte správný prací prášek
    Na praní miminkovského oblečení by se měly používat speciální dětské prací prostředky. Objevíte je ve většině drogérií, na trhu je velký výběr. Důvodem je fakt, že běžné prací gely a prášky obsahují nadmíru chemických přísad, které by miminko mohly dráždit. Vhodné jsou prací gely s obsahem aktivujících látek z kokosového a palmového oleje a také s kyselinou mléčnou, která vyrovnává hodnotu pH.
  4. Přírodní alternativy pracího prášku
    Pokud nechcete používat prací prášek, můžete si zvolit alternativu na přírodní bázi bez chemických složek. Zkuste mýdlové ořechy, které neobsahují žádné bělicí a rozjasňující látky. Pořídit se dají i ve formě gelu s přídavkem levandulové nebo pomerančové silice. Skvrny rychle a snadno odstraní žlučové mýdlo, které je rovněž k dostání v drogériích. Pro bělení prádla použijte sůl na praní. Prací prostředek si také můžete vyrobit sami – na tzv. mýdlový sliz vám postačí jen mýdlo, prací soda, voda a asi 15 minut času. Nečekejte však zářivě bílé prádlo…
  5. Jedno máchání navíc
    Abyste při praní odstranili všechny zbytky pracího prášku, které mohou zůstat v oblečení a následně dráždit dětskou pokožku, namísto praní na velmi vysoké teploty raději přidejte jedno máchání navíc. Látky se tak lépe vyplaví.
  6. Vynechte aviváž
    Používat aviváž není vhodné, zbytečně dráždí citlivou dětskou pokožku a způsobuje kožní problémy. Pokud chcete pro své miminko měkoučké prádlo, raději použijte žehličku, která ho rovněž měkčí. Aviváž můžete přidat k praní nejdříve od šesti měsíců, raději později, a pozorně sledujte reakce miminka.
  7. Žehlete nebo sušte na vysokou teplotu
    Dětské oblečení by se mělo žehlit, a to naruby. Nejenže žehlička prádlo změkčí, ale především zničí bakterie, které mohly ve vláknech i po vyprání uvíznout. Pokud vaše dítě trpí na podráždění v intimních partiích, žehlete i spodní prádlo! Vhodnou alternativou k žehlení je sušička prádla.
  8. Jen kvalitní materiály
    Mezi materiály jednoznačně vede 100% bavlna. Dětské oblečení by mělo být měkké, pohodlné, nikdy ne silonové či chlupaté. 
  9. Nové oblečení vyperte
    Nikdy neoblékejte miminkům nově zakoupené oblečení bez vyprání! Může se zdát, že nové je čisté, ale v oblečení rovnou z výroby mohou zůstat různé chemikálie. Navíc nikdy nevíte, kdo jej držel v ruce před vámi. 
  10. Vždy do čistého
    Oblékejte své miminko každý den do čistého oblečení, které se přímo dotýká pokožky. Ačkoli oblečení z předchozího dne může na první pohled vypadat čisté, s velkou pravděpodobností se v něm ukrývají stopy moči, ublinknutí, potu nebo loupající se kůže. Pokud vaše miminko trpí alergiemi a ekzémy, poraďte se se svým dětským lékařem či alergologem. Rodiče často hledají příčinu ve stravě, přitom pravý důvod může být právě v oblečení a nevhodné péči o něj.  

Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako Vášeň

Aktuálně