Přejít k hlavnímu obsahu
Džus, fresh, nebo smoothie? Určitě vyzkoušejte smoothie
20. 7. 2020
Jídlo

Džus, fresh, nebo smoothie? Určitě vyzkoušejte smoothie

Dodržovat pitný režim, obzvlášť během letních měsíců, je klíčem k tomu, aby vaše tělo správně fungovalo.

Sice si klidně vystačíte i s obyčejnou vodou, ale ruku na srdce, chuťové buňky tím nijak nenadchnete ani nedodáte tělu žádné důležité látky. Konkrétně vitaminy, vlákninu a minerály. Naše doporučení? Vyzkoušejte džusy, freshe či smoothie.

Na rozdíl od obyčejné vody tak nejen doplníte potřebné tekutiny, uhasíte žízeň, ale přidáte ještě i něco navíc. Byť jedním dechem je třeba dodat, že bude na místě pečlivý výběr toho, co pijeme. To proto, že ovocné šťávy vedle vitaminů, minerálů a vlákniny obsahují i hodně cukru. Kdy a proč sáhnout po džusu, freshi a smoothie?

Nabídka džusů, ovocných i zeleninových, je obrovská, ale pozor si musíte dát na složení. Rozhodně dejte vždy přednost stoprocentní šťávě. Nicméně i v těchto případech se jedná většinou o stoprocentní šťávu z koncentrátu. To znamená, že džus sice neobsahuje konzervanty, barviva ani přidaný cukr, ale nenajdete v něm vlákninu a během výroby se ztratilo i dost vitaminů. Ale jako doplněk k snídani nebo k dodání rychlé energie před tréninkem či závodem jsou džusy dobrou volbou.

Fresh stojí v pomyslném pořadí o stupínek výš. To proto, že jde o čistou šťávu z ovoce nebo zeleniny, čerstvě vymačkanou pomocí lisu či odšťavňovače. Zbylá dužina se vyhodí jako odpad. Oproti džusům je v takových nápojích mnohem víc vitaminů a minerálních látek. A není nijak na škodu si takovou šťávu naředit obyčejnou nebo minerální vodou.

Při výrobě smoothie popusťte uzdu své fantazii

A vítězem se stává… Smoothie. Není to totiž jen šťáva z ovoce nebo zeleniny. Na rozdíl od džusu a freshe totiž díky rozmixovanému ovoci či zelenině obsahuje i dužinu bohatou na vlákniny. Smoothie se dá leckdy považovat nejen za nápoj, ale rovnou i za jídlo. Ovoce lze promíchat s jogurtem, mlékem či kefírem, případně přidat oříšky, semínka nebo ovesné vločky. A hned máte i vydatnou snídani, případně svačinu.

Takový smoothie bowl potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. To proto, že fantazii se v tomto případě meze nekladou a je jen na vás, co si ze seznamu smoothie receptů vyberete a jakou dobrotu a parádu v jednom vytvoříte. Můžete si udělat smoothie z bobulovin, banánové, jahodové, ale také zeleninové.

A co je důležité, smoothie přesně podle vašeho gusta si můžete vyrobit sami doma. Základem jsou správné suroviny a speciální mixér nebo, chcete-li, smoothie maker. S jeho pomocí proměníte ovoce nebo zeleninu v chutný nápoj nebo výživnou svačinku do školy i do zaměstnání.

Důležité ale bude vybrat správný mixér na smoothie. Jedním z kritérií je určitě i cena, ale neměla by být tím jediným a hlavním. Lepší je si něco připlatit, aby měl mixér dostatečný výkon a otáčky motoru. Pozornost je dobré věnovat také tomu, kolik lahví má smoothie maker k dispozici a z jakého jsou materiálu. A všímejte si třeba i toho, jestli si poradí s ledem. Potěšitelné je, že nabídka speciálních mixérů na přípravu smoothie je opravdu víc než pestrá. Pak už se můžete pustit do přípravy smoothie, která není nijak složitá a navíc dodá tělu energii a nastartuje metabolismus.

Nastartujte den se smoothie z lesních plodů

smoothieSkvělým startem do nového dne, stejně jako chutnou svačinkou může být smoothie z lesních plodů. Receptů najdete víc než dost, záleží i na vaší fantazii. Nabízíme jednu z mnoha možností. Příprava vám zabere jen pár minut.

Co potřebujete?

  • směs lesních plodů (čerstvých nebo mražených)
  • jeden banán
  • půlku nízkotučného jogurtu
  • lžičku medu
  • chia semínka na ozdobu

V mixéru dohladka rozmixujte všechny ingredience. Pro potěchu oka přidejte jako ozdobu pár borůvek, jahod, malin či ostružin a posypte chia semínky. Dobrou chuť

Aktuálně