Přejít k hlavnímu obsahu
Hurá na výlet!
10. 8. 2020
Jídlo

Hurá na výlet! Nezapomeňte na dobrou a kvalitní svačinu

Léto je tady a s ním doba výletů. Klidně i jednodenních. Co s sebou na takový výlet?

Vedle vhodné obuvi a funkčního oblečení, raději i do nepohody, protože počasí se může rychle změnit, mobilu, případně mapy a aspoň základní lékárničky je důležité mít jídlo a pití. To proto, že v přírodě vyhládne a doplnit energii je zkrátka potřeba.

Samozřejmě je možné se na výletě zastavit někde v restauraci na dobrý oběd, ale pokud jsme na výletě od rána až do večera, rozhodně se hodí mít s sebou ještě i nějakou svačinu – na dopoledne i odpoledne. Ostatně pokud vyrazíte na výlet s dětmi, nejspíš to znáte – neuplyne ani hodina a už je tady hlášení: „Mami, tati, mám hlad.“ Ale něco k zakousnutí přijde vhod při aktivním odpočinku i dospělým.

Svačina je při aktivním pohybu důležitá. Dodá energii a oddaluje únavu i pocit hladu. Ale samozřejmě záleží na tom, jakou svačinu zvolíme.

Takže co s sebou k jídlu? Není nutné zatracovat ani oblíbené řízky. Rozhodně se neztratí a navíc i něco vydrží. Je to zkrátka klasika. Další možností jsou různé sendviče či opečené toasty. Je ale namístě si dát pozor, čím je namažeme. Máslo ani různé dresinky zvlášť v teplém počasí nejsou vhodné. Lepší je např. použít pomazánku typu lučiny. Ještě lepší je vsadit na různé tvrdší sýry nebo kvalitní šunku. K chuti přijde i sušené maso, které navíc dodá pořádnou porci kvalitních bílkovin.

Hura na vylet

Součástí zdravé svačiny by mělo být i ovoce a zelenina. Jen je lepší je příliš nekrájet, aby řezné plochy předčasně nezhnědly. A stejně důležité je správně je skladovat, třeba v krabičce s větracími otvory.

Při výběru svačiny hraje roli i to, aby zabrala co nejméně místa a co nejméně vážila. Proto si lze vypomoci i různými cereálními, proteinovými a energetickými tyčinkami. Dokážou dodat potřebnou energii, nezaberou příliš místa v batohu a ani moc neváží.

Pokud máte i během výletu neodolatelnou chuť na sladké, zapomeňte na čokoládu nebo cokoliv v čokoládě namáčené. Vždyť zkuste v horku vybalit třeba takový banánek v čokoládě! Lepší je vzít s sebou nějaké zdravé „zobání“ – mix sušeného ovoce, případně hrozinky, oříšky. Chutnají, a navíc jsou zdravé.

A nezapomeňte si vzít dostatečné zásoby pití. Postačí i čistá voda v chladicí láhvi, osvěží i vlažný neslazený čaj. Pokud nebudete mít cestou možnost pití doplnit, vezměte s sebou raději nápojů o trochu víc.

Aktuálně