Přejít k hlavnímu obsahu
Jarní životabudiče
18. 4. 2023
Jídlo Jarní vášeň pro zdravé tělo

Jarní životabudiče

Zdá se, že venku už nezvratně převzalo vládu jaro. První rostliny, které jsou toho důkazem, bývají těmi nejsilnějšími životabudiči pro všechny, kdo po zimě potřebují vzpruhu. Umíchejte si z nich skvělé pesto.

Rostliny jako medvědí česnek, mladé kopřivy a pampelišky mají na jaře největší sílu z celého roku, a proto nepropásněte tento okamžik. Vyrazte na procházku po lukách nebo alespoň obejděte svou zahrádku, ať můžete „plevel“ přidávat do salátů, smoothies nebo si z něj připravit vynikající domácí pesto, ze kterého budete naprosto uneseni!

Pozor na to, kde sbíráte

Než vyrazíte, ujistěte se, že jste si vybrali místo, které není přetížené a znečištěné městským provozem. Nesbírejte u silnice či u pole, kde je pravděpodobné, že rostlinky budou zasažené chemií, kterou jsou pole postřikována. Vypravte se do náruče přírody nebo se spolehněte na svou zahrádku. Tam už jen nasbírejte čerstvé mladé lístky, které oproti běžné zelenině obsahují nepoměrně více vitaminů, minerálů a dalších účinných látek pro naše zdraví. 

Trojkombinace

Kopřiva dvoudomá, česnáček lékařský a bršlice kozí noha jsou nedostižnou kombinací pro výrobu domácího pesta. Kopřiva podle mnoha lékařů působí močopudně, posiluje nervový systém, zmírňuje astmatické záchvaty a obsahuje cenné látky, a to například třísloviny. Česnáček má podle mnoha vědeckých studií blahodárné protirakovinotvorné a antiseptické účinky a je přírodním antibiotikem. A bršlice je vhodná mimo jiné při léčbě dny, snižuje srážlivost krve a podporuje trávení.

Jednoduché jarní pesto

Hlavními složkami pesta jsou jarní bylinky, kvalitní olej a ořechy. Množství ingrediencí lze upravit podle momentální chuti, či dostupnosti již zmíněných plevelů. Očištěné a osušené listy rozmixujte spolu s vlašskými nebo piniovými ořechy a kvalitním olivovým olejem, se kterým není radno šetřit. Nakonec hmotu osolte dle své chuti a přendejte do malých skleniček. Nejlépe bude pestu v chladničce.
Jarní bylinkové pesto se hodí na těstoviny, do pomazánek na chleba, do salátů, k zelenině a masu.

Mnoho možností

Kopřiva je v bylinkovém pestu skvělá také s pampeliškovými listy a s medvědím česnekem. Na medvědí česnek ale vyrazte co nejdříve, protože ten má o něco kratší sezonu než ostatní divoké rostliny. Z pampelišek sbírejte jen nejmladší listy, které ještě nejsou vůbec tuhé.

Spojte letos své síly s přírodou a nechte se restartovat od ní. Bude to velká vzpruha.
 

Aktuálně