Přejít k hlavnímu obsahu
Krevní tlak a sport
19. 7. 2023
Pohled lékaře Letní vášeň pro zdravý pohyb

Krevní tlak a sport

Jak je to s vysokým krevním tlakem a sportováním? Můžeme se aktivně věnovat sportům? Které sporty jsou vhodné a kterým se máme vyhnout?

Vysoký krevní tlak je velmi záhadný a dlouho nerozpoznatelný stav, který se může vyskytnout nejen ve zralém věku, ale i u velmi mladých lidí. Vlivem mnoha faktorů dochází k přetěžování cév v oblasti jejich rozvětvování, ke zvětšování srdce z námahy a přetěžování plicního krevního oběhu. 

PŘÍČINY VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU

Příčin vysokého krevního tlaku je hodně a zdaleka to nemusí být jenom nevhodný životní styl. Uplatňuje se zde genetická zátěž, rodinné stravovací návyky, zejména zvýšená spotřeba soli, kouření, dlouhodobá expozice stresu například v práci, nesportování a obecně snížená pohyblivost, například při sedavém zaměstnání. Kouření přitom přímo zužuje cévní stěny působením nikotinu na buněčné receptory, proto se kouření považuje za velmi komplikující faktor zvyšující krevní tlak.

Kromě toho však existují i jiné zdravotní příčiny, například porucha hormonální regulace, poruchy na úrovni ledvin nebo centrálního nervového systému. V tomto případě se vyšší krevní tlak vyskytuje i u mladých a relativně fit lidí. Velmi problematické je, pokud tyto osoby provozují například kulturistiku nebo silové sporty, a přitom neznají svoji hladinu krevního tlaku. 

Za zvýšený krevní tlak považujeme hladinu od 140/90, měřeno v ordinaci lékaře, nebo za 135/85, měřeno doma na měřidlech určených pro domácí použití. Důležité je opakované domácí měření v klidu, ideálně ráno i večer, vždy v sedě a nejlépe certifikovaným digitálním tlakoměrem na levé paži. 

PREHYPERTENZE

Lékaři dlouho krevní tlak nekontrolovali u mladých a aktivních lidí. To se nyní radikálně mění právě díky znalosti jiných a často se životním stylem nesouvisejících příčin. V poslední době se začíná mluvit o patologickém stavu zvaném prehypertenze, kdy se klidová hladina krevního tlaku pohybuje v rozmezí mezi 120/80 mmHg až 139/89 mmHg. Již v tomto rozpětí krevní tlak zvyšuje riziko infarktu myokardu až třikrát. Nelze také vyloučit cévní mozkové příhody, často i v mladém věku a zdánlivě bez příčiny. 

Velkou komplikací i u mladých lidí je zvýšená hladina cholesterolu. Ta se projevuje jeho ukládáním do cévní stěny v daném místě, kterou na mikroskopické úrovni poškodí vysoký krevní tlak. Zde také dochází k poškození elasticity cév a ke vzniku aterosklerotických plátů. Aterosklerotické pláty zužují světlost cév a tím přímo zhoršují prokrvení životně důležitých orgánů, například srdce a mozku. 

DIAGNOSTIKA A TERAPIE VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU

Obecně se krevní tlak zvyšuje mírně s věkem, proto zejména po 40 letech života je součástí všech preventivních prohlídek i pravidelné měření krevního tlaku. Ale i domácí měření je výhodnou metodou pro včasné zachycení zvyšování krevního tlaku. Nepříliš vhodná jsou měření získaná z chytrých hodinek a senzorů na zápěstí. Hodnoty krevního tlaku naměřené těmito technologiemi je třeba brát s rezervou. Naopak právě pravidelně používané chytré hodinky mohou jako první poukázat na velké výkyvy krevního tlaku při námaze. Tehdy je důležité velmi zpozornět a všímat si těchto hodnot. Za velmi nebezpečné je vystoupání systolického (horního) krevního tlaku nad 200 mmHg. Zde již přímo dochází k velkému přetížení srdečních komor a hrozí akutní srdeční selhání.  

Diagnostika krevního tlaku bude pak dokončena a terapie zahájena v ordinaci praktického lékaře. Dnes platí, že u vyššího krevního tlaku intervenujeme co nejdříve a tím do budoucna chráníme cévy a vnitřní orgány před poškozením. Proto neváhejte a konzultaci u lékaře vyhledejte, jakmile se vám krevní tlak pravidelně zvyšuje u zátěže při sportování nebo i v klidových podmínkách. 

NEVHODNÉ SPORTY 

Za naprosto nevhodný sport zhoršující krevní tlak se považuje silové vzpírání powerlifting, kde se často vzpírají závaží těžší než lidské tělo. Zde dochází k obrovskému přetlaku v cévách v horní polovině těla, vzpěračům praskají drobné cévky v obličeji a často krvácejí z nosu. Tyto situace nenávratně poškozují cévy praskáním nebo odloupnutím vnitřní stélky. Zde se pak do budoucna bude ukládat aterosklerotický plát. Další nevhodné sporty jsou veškeré silové sporty, sporty s výbušnou sílou (bojové sporty), rychlostní běh, házení kladivem a jiné stres působící sporty. 

VHODNÉ SPORTY

Mírné posilování, cvičení vlastní vahou a všechny vytrvalostní sporty, které budují odolnost kardiovaskulárního oběhu jsou naopak pro cévy blahodárné. Lehká kontrolovaná zátěž krátkodobě zatěžuje cévy a tím zvyšuje jejich elasticitu. Druhou skupinou sportů, které jsou velmi vhodné pro osoby s vyšším krevním tlakem, jsou relaxační sporty a jóga, pilates, taj-či. Relaxace a dechový trénink pomůže v mnoha situacích, proto je třeba se jej vědomě naučit v rámci managementu stresu. 

PRAVIDELNÝ POHYB

Pohyb je skvělým prostředkem na regulaci krevního tlaku. Může to být jenom přirozený pohyb, například procházky. Jako terapii první volby by pravidelný pohyb měly vykonávat i osoby, které nesportují. Stačí jej jen zařadit do běžné denní rutiny a změnit pár svých pohybových návyků. 

Zklidnění, zvládnutí stresu a pravidelný pohyb dokážou spolu s vhodně zvolenou terapií ochránit vaše zdraví prakticky celý život před komplikacemi. Vysoký krevní tlak je léčitelný a zvládnutelný stav, se kterým se dá bez problémů žít i aktivním životem.  

Vaše doktorka
Gianna Conti

Aktuálně