Přejít k hlavnímu obsahu
krůtí rolky
26. 8. 2021
Jídlo

Krůtí rolky – lehké, zdravé a chutné jídlo, které ocení i děti

Teplé dny stále trvají a recepty na jídla, která vás v tomto parnu příjemně zasytí, a to bez zatížení žaludku a celého organismu, jsou pořád v kurzu a zájem o ně je velký. Proto i my stále přicházíme s novými nápady. Náš dnešní recept je skvělý mimo jiné proto, že si pochutná celá rodina a dresink můžete měnit dle vaší aktuální chuti.

Krůtí tortillové rolky kombinují jednoduché a zdravé ingredience do chutného oběda. Ten si můžete dopřát klidně každý týden, a rozšířit tak svůj jídelníček pro horké dny. Výborné je, že příprava vám zabere pouhých 5 minut a jedna rolka obsahuje pouze 431 kalorií.

Krůtí rolky si můžete dát i jako lehkou svačinku, která obsahuje potřebné živiny, vitaminy a minerály, protože jsou zde zastoupeny všechny skupiny potravin. Pokud ještě přidáte stranou kousek ovoce, je výčet kompletní.

Děti je prostě milují

Děti milují překvapení, ale zeleninu a zeleninové saláty moc nemusí. Když je salát zabalený v této krůtí tortille, jako kdyby ani netušily, že jedí zeleninu, a neprotestují proti čerstvým rajčatům ani proti ostatním zdravým ingrediencím.
Většina dětí také miluje sýr a měkká mozzarella v tomto receptu je určitě potěší. Mozzarella je pro výslednou chuť nezbytná, ale také pomáhá spojit ingredience dohromady, takže se rolka snadno drží a jí. 

Na kombinaci použitých příchutí je „něco“, co zkrátka chutná. Kontrast čerstvé zeleniny, bohatého dresinku a sýra vytváří jednoduchou a lahodnou kombinaci, která uspokojí vaše chuťové buňky. A to i v těch největších vedrech, kdy člověk často nemá na jídlo tu správnou náladu.

Proč je naše krůtí tortilla tak zdravá?

Odpověď je jednoduchá – přináší rovnováhu ve všech směrech. Čerstvý salát, baby špenát a nakrájená rajčata jsou naplněné vitaminy, minerály a antioxidanty. Krůta a sýr poskytují bílkoviny a tuky. A tortillový zábal dodává sacharidy pro energii, spolu s nezbytnou vlákninou. Prostě perfektní kombinace.

Jak připravit krůtí tortillové rolky

Budete potřebovat

  • 4 pláty tortilly
  • 8 plátků krůtí šunky 
  • šálek nakrájených červených rajčátek
  • 2 šálky nakrájeného římského salátu
  • ¼ šálku oblíbeného dresinku
  • ½ šálku sýru mozzarella
  • ½ vaničky baby špenátu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy

Nejprve si připravte špenát do náplně. Budou vám stačit otrhané lístky špenátu, které najemno nakrájíte, přelijete vodou a dáte na chvíli vařit. Jakmile špenát trochu zvadne, jemně ho osolte a opepřete. Za stálého míchání počkejte, až se voda vypaří a zůstane vám jen špenátová směs.
Na talíř položte jeden plát tortilly a pokryjte ho krůtími plátky. Na ně rozetřete lžíci připravené špenátové směsi, posypejte 2 lžícemi nakrájené mozzarelly, přidejte ¼ rajčete nakrájeného na kostičky a zhruba půl šálku nakrájeného římského salátu. Vše přiměřeně přelejte zvoleným dresinkem a poté tortillu válejte tak dlouho, dokud se neutvoří pevný závitek.

Postup opakujte se zbývajícími třemi pláty tortilly.
Krůtí rolky se nejčastěji podávají chlazené a v ledničce vám vydrží čerstvé minimálně 2 dny. Studený oběd, který má ty správné výživové hodnoty, si v létě opravdu vychutnáte. Navíc díky velkému výběru dresinků, ať už kupovaných, nebo domácí výroby, můžete připravit nesčetné množství variací tohoto receptu. A děti budou s radostí konzumovat zeleninu, což je další skutečný benefit tohoto jídla.

Dobrou chuť!

Aktuálně