Přejít k hlavnímu obsahu
pesto, medvědí česnek
26. 4. 2021
Jídlo Jarní vášeň pro zdravé tělo

Pesto – v hlavní roli bylinky

Jak si připravit všestranný univerzál plný vitaminů, u nás bohužel zatím trochu nedoceněný. To je pesto neboli omáčka z čerstvých zelených listů, ořechů či semínek, sýra a kvalitního oleje.

Medvědí česnek místo bazalky

Nejznámějším pestem je to připravené z bazalky. Na čerstvou bazalku z vlastní zahrádky si ale budeme muset ještě chvíli počkat. Právě teď se ale nabízí neméně skvělá alternativa, a to medvědí česnek. Jeho růst je v těchto týdnech v plném proudu (od půlky března do konce května). Pokud vám neroste na zahrádce, můžete pro něj vyrazit do přírody. Při jeho sběru je ale potřeba si dát pozor, aby nedošlo k záměně s listy konvalinky.
Připravit si pesto z čerstvého medvědího česneku tak můžeme už nyní. 

Ingredience:

  • 50 g listů medvědího česneku
  • 50 g nesolených kešu ořechů
  • 50 g strouhaného sýra pecorino
  • 100 ml panenského olivového oleje či jiného oleje lisovaného za studena + trocha oleje na zakápnutí
  • Kajenský pepř, sůl

Postup:

Listy medvědího česneku omyjte a důkladně osušte. Dle svých preferencí můžete bylinky a ořechy buďto nasekat nožem na hrubou pastu a smíchat s ostatními surovinami. Pro dosažení hladké pasty je možné použít také tyčový mixér a suroviny dohromady umixovat. Pro ty, kdo mají rádi krémovou texturu pesta, se ale vyplatí trocha práce a suroviny postupně rozmačkat a utřít v hmoždíři. Ostatně název pesto je odvozen z italského slova, které v překladu znamená drtit či tlouci. 
Omáčkou naplňte uzavíratelnou sklenici a povrch zakápněte olejem, aby bylinky neoxidovaly. Takto je možné pesto skladovat v lednici, kde vydrží cca týden. Pesto je možné také zamrazit. V mrazničce vydrží i několik měsíců. 

Pro finální použití do jídel je možné pesto dochutit solí či kajenským pepřem. 
Takto připravené pesto urychlí přípravu řady pokrmů a obohatí jejich chuť. Použít jej můžete například na domácí pizzu místo rajčatové omáčky, úplně jednoduše namazat na oblíbené pečivo, topinky či slané palačinky nebo připravit jako toust. 

Pesto ale oceníte i při nedostatku času a s jeho pomocí vykouzlíte rychlou večeři či lehký oběd. Stačí uvařit těstoviny, noky či rýži a pesto do nich zamíchat. Pestem ale můžeme naplnit i masové rolády či masové záviny.

Pestem si můžete obohatit chuť nejrůznějších polévek. Zejména ty krémové jím můžete ozdobit a dochutit. Hodí se ale i jako ochucovadlo například špenátové či hráškové polévky.  
 

medvědí česnekKde roste 

Medvědí česnek nejčastěji roste na vlhčích stinných místech, v lužních a listnatých lesích a kolem potoků.
 

Aktuálně