Přejít k hlavnímu obsahu
Program pro ženy v souvislosti s těhotenstvím a porodem
25. 8. 2023
Prevence Od početí do tří let

Program pro ženy v souvislosti s těhotenstvím a porodem

Podpora je v období těhotenství důležitá. Nastávajícím maminkám se jí dostává od partnera, členů rodiny a přátel. Připraveni pomáhat jsou nejen odborníci, ale také zdravotní pojišťovna.

Dalo by se říct, že tak, jak roste miminko v břiše maminky, rozrůstají se i oblasti potřeb, na které se dosud ani maminka, ani tatínek nemuseli příliš soustředit. Je toho najednou tolik, na co je potřeba se připravit či zařídit, a tak se hodí jakákoli pomocná ruka. Takzvaně v první linii je rodina a přátelé. Jejich emocionální, ale i hmotná či organizační pomoc jsou vítané. Nejsou to však jen vaši blízcí, kdo vám mohou pomáhat. Ze strany odborníků, jako jsou lékaři nebo odborný personál, se dočkáte další péče a pomoci. Projdete vyšetřeními a dostanete rady, které budete velmi potřebovat. Předporodní kurzy, speciální cvičení pro těhotné a další aktivity se vám budou hodit. A i když si takříkajíc nejlepší pozice „zabrala“ rodina, své místo v podpoře těhotných a maminek má i zdravotní pojišťovna. ZP MV ČR má ve svém Fondu prevence bonusový Program pro ženy v souvislosti s těhotenstvím a porodem

Příspěvek až 3 000 Kč

V rámci tohoto programu můžete získat příspěvek až 3 000 Kč. Tyto peníze můžete využít ještě během těhotenství, stejně tak jako v období po porodu.
Příspěvek můžete dostat například na následující aktivity a produkty. V době těhotenství možná budete chtít využít předporodní kurz nebo cvičení pro těhotné. Nebo se rozhodnete podstoupit vyšetření a úkony, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jako je například vyšetření štítné žlázy nebo odběr pupečníkové krve. Po porodu, kdy se kolotoč péče o miminko roztočí, nejspíš oceníte možnost nákupu vitaminů a doplňků stravy, pomůcek pro kojení, od odsávaček mléka až po speciální podprsenky. Možná budete také potřebovat pomoc od laktační poradkyně. Tím přehled zdaleka nekončí. Kompletní výčet položek, na které vám pojišťovna přispěje, najdete na stránce ZP MV ČR věnované programu.
 

Aktuálně