Přejít k hlavnímu obsahu
Semolina
13. 9. 2023
Jídlo

Semolina

Se semolinou se potkáte hlavně v italské restauraci nebo při přípravě italských pokrmů. Je pro vás stále trochu záhadou, o co se vlastně jedná a v čem se semolina liší od klasické mouky nebo krupice?

Semolina neboli semolinová mouka je krupice z tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Je to druhý nejčastěji pěstovaný druh, hned po pšenici seté (Triticum aestivum). Semolinová mouka je obvykle hrubá a vyznačuje se žlutou barvou. Využívá se především pro výrobu těstovin včetně kuskusu, a pokud je namletá najemno, lze z ní připravit například i pudinky, chléb, těsto na pizzu a různé moučníky.

Je semolina zdravější než klasická mouka?

Díky lepším výživovým hodnotám, jako je vyšší obsah bílkovin, vlákniny, minerálních látek a nižší glykemický index, můžeme mluvit o zdravější variantě klasické bílé mouky. Nelze říci, zda je semolina zdravá či nikoliv, protože záleží na jídelníčku a potřebách každého jednoho z nás, ale vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin a minerálů lze říci, že je o něco zdravější než mouka z pšenice seté, která v potravinářském průmyslu stále dominuje.

Jak je to s lepkem?

Obsah lepku v semolině je vysoký, což je hlavním důvodem, proč se z ní vyrábějí těstoviny, které se díky lepku nerozvaří a jsou pružnější. Bohužel tato vlastnost má i odvrácenou stranu. Semolina je naprosto nevhodná pro osoby trpící celiakií, alergií na lepek nebo neceliakální glutenovou senzitivitou.

Kam se semolinou

Kromě těstovin, chleba či těsta na pizzu můžete zkusit ze semoliny připravit různé koláče, pudinky nebo sušenky. Vynikající je mléčná semolinová kaše, zvláště když ji dochutíte ovocem, medem, různými sirupy nebo čokoládou.
Když obalíte v semolině cuketu, lilek či žampiony a ty pak osmažíte, zajistíte takovému jídlu dokonalou křupavost.
Semolinovou mouku můžete zahušťovat omáčky, ale také ji použít pro výrobu sladkých i slaných placek. Jen je třeba pamatovat na to, že semolina má tendenci vytvářet hustší těsto než obyčejná mouka.

Semolina je k dostání ve většině supermarketů, a i když vám teď možná rozdíly mezi běžnou moukou a semolinou nepřipadají nijak závratné, zkuste si ji do domácnosti pořídit a uvidíte, že pochvalné projevy nad talíři vás neminou. 
 

Aktuálně