Přejít k hlavnímu obsahu
Slávky s rajčaty a chilli
12. 5. 2022
Jídlo

Slávky s rajčaty a chilli

Milovníci zdravé stravy zbystří, když se dočtou, že se lidé na Krétě díky způsobu stravování dožívají vysokého věku a mají nižší riziko srdečních onemocnění. Nechte se inspirovat středomořským receptem.

Mnoho místních kuchyní ve všech koutech světa se spoléhá na přírodní a nezpracované ingredience a osvědčené metody přípravy. Naštěstí nemusíte naskočit do letadla, abyste vyzkoušeli některé z těchto chutných jídel. Můžete si je připravit i sami doma, protože většina potřebných surovin je dostupná i u nás.

Řecká strava, respektive středomořská kuchyně, byla vyhodnocena jako jedna z nejzdravějších na celém světě. Řecké jídlo totiž obsahuje mnoho ingrediencí, díky kterým jsou pokrmy tak zdravé, a to včetně častého používání čerstvého ovoce a zeleniny, olivového oleje a jogurtu. 

Abyste si mohli vychutnat skvělé a zdravé pochoutky ze Středomoří, můžete využít náš jedinečný a jednoduchý recept.

Slávky s rajčaty a chilli

Příprava tohoto pikantního pokrmu pro 2 osoby vám zabere 20 minut, ale snadno jej využijete i pro více osob, například při přípravě oslavy, kde skvěle splní úlohu předkrmu či stylové večeře.

 

Budete potřebovat

  • slavky, ajcata, chilli1 kg vyčištěných mušlí
  • 2 zralá rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaného
  • 1 šalotku, opět jemně nasekanou
  • 1 červené nebo zelené chilli, nakrájené nadrobno
  • 1 malou sklenku suchého bílého vína
  • 1 lžičku rajčatového protlaku
  • špetku cukru
  • hrst listů bazalky

Způsob přípravy

 

Rajčata vložte do žáruvzdorné misky. Zalijte je vroucí vodou a ponechte je v ní 3 minuty, pak vodu slijte a rajčata oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtiny a pomocí čajové lžičky zbavte semínek. Potom nakrájejte na kousky.

 

Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte česnek, šalotku a chilli, pak jemně smažte 2 až 3 minuty, dokud suroviny nezměknou. Přilijte bílé víno, přidejte kousky rajčat a rajčatový protlak, cukr a koření podle potřeby (mušle jsou přirozeně slané, takže dávejte pozor, abyste jídlo nepřesolili). Vše dobře promíchejte a vařte zhruba 2 minuty.

 

Slávky vložte do připravené parní lázně a nádobu důkladně uzavřete. Poté je nechte v páře dusit 3 až 4 minuty, aby se otevřely. Občas důkladně protřepejte. 

 

Na závěr už jen vyhoďte všechny skořápky, které zůstávají zavřené, a mušle rozdělte do dvou misek spolu s natrhanými listy bazalky. Vše přelijte rajčatovou směsí a můžete rovnou servírovat.

Teď už jen zbývá vychutnat si dobré jídlo plné středomořského zdraví.

Aktuálně