Přejít k hlavnímu obsahu
rezy
10. 12. 2021
Jídlo

Vánoční kokosové sušenky bez lepku

Někteří z nás už dlouho před vánočními svátky plánují lednové diety a aktivity, které je zbaví kil nabraných během svátečních dnů plných hojnosti u stolů prohýbajících se pod tíhou sladkých i slaných pochoutek. Věřte, není to nutné.

Vánoční dobroty, a to včetně cukroví, lze připravit ve variantách, po kterých zaručeně nepřiberete a po jejichž konzumaci nebudete muset hodiny odpočívat na gauči, abyste je strávili.

Vyzkoušejte recept na cukroví, které je nízkokalorické, navíc neobsahuje lepek, ale je i veganské, takže ho bez obav můžete nabídnout každé návštěvě. Je vyrobené nejen bez lepku, ale vůbec bez obilovin a s vynikajícím slazeným kokosovým mlékem.

Příprava

Na výrobu bezlepkových veganských sušenek budete potřebovat přibližně 1,5 hodiny času a výsledkem bude zhruba 16 kousků nezaměnitelného vánočního cukroví.
 

Výživové hodnoty

263 kcal, 20 g sacharidů, 3 g bílkovin, 19 g tuků, 12 g nasycených tuků, 50 mg sodíku, 1 g vlákniny a 16 g kokosového cukru.
 

Budete potřebovat:

řezy1Na těsto (kůrku):

  • ¾ šálku mandlové mouky
  • ¾ šálku neslazeného drceného kokosu
  • ⅛ šálku kokosového oleje
  • ½ lžíce javorového sirupu
  • 1 lžičku vanilky
  • ¼ lžičky mořské soli

Na náplň:

  • 1 plechovku plnotučného kokosového mléka
  • ½ šálku kokosového cukru
  • 1 šálek veganských čokoládových lupínků 
  • 1 šálek neslazeného vločkového kokosu
  • ½ šálku nasekaných pekanových ořechů

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a pekáč vyložte pečicím papírem.
  2. Všechny ingredience na těsto (kůrku) smíchejte v míse a pevně vtlačte do pekáče. Pečte asi 12 až 15 minut, dokud kůrka nezíská zlatavou barvu. Poté vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
  3. Zatímco se upečené těsto chladí, v hrnci na středním ohni přiveďte do slabého varu kokosové mléko a cukr, snižte teplotu a vařte přibližně 45 minut za častého míchání, dokud se objem směsi nezmenší o polovinu. Směs kokosového mléka by měla být hustá a tvořit zhruba ¾ šálku.
  4. Vezměte hrnec a mírně ho ochlaďte. Následně kondenzované mléko nalijte na upečenou kůrku a rozetřete po celém povrchu až do okrajů.
  5. Vezměte připravené čokoládové lupínky a posypejte jimi kondenzované mléko, potom nasypejte rovnoměrně vločkový kokos a nakonec pekanové ořechy. Rukama směs přitlačte, aby se mléko lépe vsáklo do upečeného těsta.
  6. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 30 minut, dokud okraje trochu nezhnědnou. Poté vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Jakmile vše vychladne, pekáč umístěte do ledničky a tam nechte chladit po dobu nejméně 2 hodin, ale nejlépe přes noc. Pokud s přípravou opravdu spěcháte, můžete použít mrazničku, do které upečenou směs dáte na 1 hodinu.
  7. Po důkladném ochlazení vyjměte pečicí papír i s obsahem z nádoby a přesuňte vše na prkénko. Pokud jste použili mrazničku, možná bude potřeba chvíli počkat, aby směs rozmrzla.
  8. Nyní už zbývá jen nakrájet jednotlivé kousky cukroví dle libosti, mohou vám vzniknout čtverečky, tyčinky, trojúhelníčky, zkrátka, co jen si přejete. 
  9. Cukroví, které se nespotřebuje ihned, je možné zabalit do potravinové fólie nebo dát do uzavíratelné nádobky. Vydrží vám čerstvé až několik dnů. Nebo je vložte do mrazáku, kde je můžete skladovat klidně i celé svátky.

Dobrou chuť a hezké svátky!

Aktuálně