Přejít k hlavnímu obsahu
Tempeh
7. 3. 2024
Jídlo Jarní vášeň pro zdravé tělo

Zdravé a neobvyklé potraviny: Tempeh

Odkud tempeh přišel, jak vzniká a proč bychom ho měli pustit do našich kuchyní? Po čem sáhnout, když vidíte v obchodě vedle sebe tempeh a tofu? Tady se dozvíte všechno, co o tempehu chcete znát.

Domovinou tempehu je ostrov Jáva. První zmínky o něm jsou z roku 1875, je však jisté, že tempeh se připravoval už dávno před tím, než se o něm začalo psát. 

Jak tempeh vzniká

Vyrábí se z vařených a fermentovaných sójových bobů. Proces fermentace obstarává ušlechtilá plíseň Rhizopus oligosporus, která má v češtině úsměvný název – kropidlovec drobnovýtrusý. A právě tenhle kropidlovec zajistí tempehu typicky oříškovou, zemitou a plnou chuť. Také spojí sójové boby dohromady a vytvoří pevnou strukturu. Díky tomu se dá krásně krájet, aniž by se rozpadl na drobné kousky. Ano, takhle jednoduché to je.

Tempeh pro lepší kondici těla

Díky své základní surovině – sóje – působí tempeh blahodárně na cévní a oběhový systém. Ti, kdo mají zvýšený tlak a vyšší cholesterol, by teď měli zbystřit. Sója také zvyšuje hustotu vápníku v kostech a je tedy v prevenci proti osteoporóze vynikajícím pomocníkem, především díky isoflavonům. Další výraznou vlastností tempehu je jeho dobrá stravitelnost. Při výrobě se z bobů musí odstranit slupka, čímž se tempeh řadí mezi potraviny nedráždící zažívací trakt. Tempeh je bohatý na bílkoviny, vlákninu a probiotika.

Raději tempeh, nebo tofu? 

Ve srovnání s tofu má tempeh pevnou a zrnitou strukturu, která připomíná maso, a také je tak používán. Má ořechovou chuť, která se dá zvýraznit různými kořeními a omáčkami, a někdy je přirovnáván ke zrajícímu sójovému sýru.     
Oproti tomu tofu je známé jako čerstvý sójový sýr. Vyrábí se srážením sójového mléka a má měkkou, houbovitou konzistenci. Tofu je univerzální potravina, která přijímá chuť toho, s čím se vaří. Je výborným základem veganských pomazánek, skvělých dipů a dá smažit, péct, vařit, grilovat nebo marinovat. Tofu je bohaté na bílkoviny, vápník a železo.

Jak vidno, není otázkou, zda tempeh, nebo tofu, ale kolik jich mít v lednici a jak je v naší české kuchyni používat. 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně