Přejít k hlavnímu obsahu
Topinambur
8. 2. 2024
Jídlo

Zdravé a neobvyklé potraviny: Topinambur

Je to slunečnice, ale semínek se nedočkáte. Říká se jí „židovská brambora“ a „jeruzalémský artyčok“. Přečtěte si, v čem jsou hlízy topinamburu neporazitelné a proč by je měli mít na talíři nejen diabetici.

Když je srovnáme s bramborami, topinambury převyšují brambory s naprostým přehledem. Obsahují velké množství využitelného železa, vápna, kyseliny křemičité a celou paletu vitaminů.

Zatočte s kily navíc

Hlízy topinamburu jsou díky své nízké energetické hodnotě a díky tomu, že přispívají k pocitu sytosti, skvělé při redukčních dietách. Budete-li je pravidelně konzumovat, můžete díky nim vybalancovat i špatné skóre z dřívějšího nezdravého stravování. Mírní totiž žlučové koliky a uvádí činnost žlučníku do harmonie s ostatními orgány. 

Na pomoc vnitřním orgánům

  • Vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. 
  • Obří význam topinamburů je v obsahu inulinu (až 16 %), který snižuje hladinu krevního cukru. 
  • Další schopností topinamburů je snižování cholesterolu v krvi a regulace krevního tlaku. 
  • Pomohou vám s činností trávicí soustavy a zapracují na ochraně jater a ledvin.
  • Pravidelná konzumace topinamburů má příznivé účinky při revmatismu.
  • Topinambury mají také prokazatelný protiastmatický účinek.

Kde je sehnat

V našich obchodech není topinambur úplně běžným zbožím, ale váš oblíbený zelinář jistě rád vyslyší poptávku po těchto zdravých hlízách.
Máte-li ale zahrádku nebo terasu, můžete si je velmi lehce vypěstovat sami.

Je jistě zajímavé, že na stejné ploše vyprodukují 3–4× více konzumní hmoty než brambory. Nevyžadují téměř žádnou péči a jejich nároky na půdu jsou minimální. Topinambury tvoří velmi silné rostliny klidně i 2 metry vysoké se stovkami velkých listů. Připadá vám to také jako ideální živý plot nebo zastínění jižní strany? Topinambury využívají světlo o 100 % lépe než např. lesní stromy a v tom je tajemství jejich mimořádné úrodnosti.
 

Topinambur v kuchyni

Máte-li k dispozici celou rostlinu, pak můžete sušené listy přidávat do čajů. Jde o výborný prostředek na snížení cukru v krvi. 
Pokud sušené listy rozdrtíte, můžete prášek přidávat do jídla jako koření. Výborná je kombinace s majoránkou.

Bramborák

Respektive topinamburák připravíte stejně jako klasický bramborák. Jen místo poloviny brambor použijete topinambury. Přidávejte koření proti nadýmání (majoránku, saturejku). 

Topinambury po indicku

Osmažíte cibuli, přidáte nakrájené topinambury, indické koření (mild madras curry), můžete přidat česnek, čerstvý koriandr nebo zelenou petržel. Po krátkém osmažení můžete servírovat, nejlépe s indickým chlebem (naanem).


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně