Přejít k hlavnímu obsahu
Aby zádová „esíčka“ nebolela
18. 12. 2023
Nemoci Od hlavy k patě

Aby zádová „esíčka“ nebolela

V bederní části těla máme dva klouby, které obklopují páteř z obou stran. Lidově se jim říká zádová „esíčka“. A ta mohou někdy pěkně bolet.

Sakroiliakální skloubení (SI) spojuje křížovou a kyčelní kost v oblasti beder. Jeho hlavním úkolem je držet vzpřímenou svrchní část těla, čímž je nám umožněno chodit a přenášet váhu na nohy. Když dojde k bolesti nebo dysfunkci těchto kloubů, může to mít značný dopad na každodenní aktivity a kvalitu našeho života. 

Příčiny vzniku bolesti „esíček“

Častou příčinou vzniku bolesti v bederní části je nadměrné zatížení páteře a kyčlí. Na vině mohou být časté předklony a zvedání těžkých předmětů. Asi každý z nás někdy zažil to, že něco těžkého zvedal ze země a „louplo“ mu u toho v zádech. Další příčinou bývá nesprávné držení těla, špatný stereotyp sedu, jednostranné nošení těžkých tašek na rameni nebo také nevhodný pohyb. S bolestí zádových „esíček“ se často potýkají také těhotné ženy – gravidita totiž může způsobit uvolnění vazů v oblasti pánevního dna.

Jak se bolest projevuje

Bolest SI kloubů se projevuje ve spodních bedrech a hýždích. Cítit ji můžete jako tupou místní bolest, ale také může vystřelovat do nohou. V počátcích jednostranně, v průběhu onemocnění i oboustranně. Největší obtíže se objevují při stání, chůzi nebo změně polohy. Zejména ráno po probuzení nebo po delším sezení pak s těžkostí vstáváte, cítíte ztuhlost a bolí každý krok. Téměř nemožné je pak vyjít do schodů.

Diagnostika a léčba

Dysfunkce SI kloubů může být zaměnitelná za jiné onemocnění páteře. Pokud bolesti několik dní neustupují, je vždy lepší navštívit odborníka a nechat si stanovit přesnou diagnózu, na základě které se nastaví léčba. Pomoci může návštěva fyzioterapeuta, při stupňujících se potížích vyhledejte ortopeda. Pakliže jsou obtíže většího rozsahu a pacient je omezen na jakémkoli pohybu, vyšetření může zahrnovat i radiografii, MRI nebo CT.
V rámci konzervativní léčby přijdou na řadu fyzioterapie, cvičení zaměřená na posílení svalů v okolí SI kloubů, léky proti bolesti a doporučená změna životního stylu. Aplikovány mohou být také injekce – kortikosteroidy pro zmírnění zánětu a bolesti. 

Jak bolesti předcházet

Základem je zdravý životní styl s dostatkem pohybu a především optimální tělesnou hmotností. Dbejte na správné držení těla a správný sed. Pokud máte kancelářskou práci, pořiďte si ergonomické křeslo a další pomůcky, které vám budou pomáhat proti hrbení. Provádějte pravidelně cviky na podsazení a stabilizaci pánve a posílení páteře, před každým sportováním se důkladně zahřejte a rozcvičte, vyhýbejte se nadměrnému zatížení páteře a častému zvedání těžkých předmětů. Pokud už je zvedat musíte (může to být i malé dítě), dbejte na pokrčení v kolenou a zvedání s rovnými zády.
Bolest zádových „esíček“ může být obtěžující a omezující, ale správná diagnóza a vhodná léčba mohou výrazně zlepšit kvalitu života.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně