Přejít k hlavnímu obsahu
Vbočený palec
16. 12. 2022
Nemoci Od hlavy k patě

Vbočený palec není jen estetickou vadou

Hallux valgus, lidově řečeno halux, je pojmenování degenerativního onemocnění dolní končetiny, které se projevuje jako „vbočený“ palec. Nehezky vypadá a často bohužel také bolí.

Vbočený palec je jednou z nejčastějších deformit nohou vyskytující se mezi 40. a 60. rokem života. Častěji postihuje ženy – na vině může být mimo jiné dlouhodobé nošení bot s úzkou špičkou a vysokými podpatky. Halux však může potrápit každého bez rozdílu pohlaví i věku, významnou roli pak hraje dědičnost, vysoká hmotnost pacienta či chození v nevhodné obuvi. Příčiny můžeme hledat také v přílišné zátěži chodidel, na haluxy trpí například vytrvalostní běžci. Ačkoli se může zdát, že vbočený palec je pouze estetickým problémem, ve skutečnosti může opomíjení onemocnění vést k jeho prohloubení a stupňující se bolestivosti, proto je namístě návštěva ortopeda.

Jak vbočený palec vypadá?

Vbočený palec definujeme jako odchýlení palce od osy nohy o více než 15 stupňů. Následkem je bolestivý otlak na kůži a může docházet i k rotaci palce. Ve snaze ulevit si od bolesti pak člověk chodí „nezdravě“, začne křivit chodidlo nebo chodit po patách, a tak si namáhá kyčle, páteř a další části těla. Pokud se vbočený palec neléčí, může dojít až k poškození kloubu.

Jak haluxy léčit?

Na počátku stojí konzervativní léčba, která spočívá v nošení volnější, nejlépe ortopedické (zdravotní) obuvi, případně ortopedických vložek (o zdravém obouvání více zde), dále v používání meziprstních korektorů, speciální korekční ortézy nebo nošení adjustačních ponožek. Pomoci může fyzioterapie – speciální cviky, tejpování postiženého palce, nácvik správné chůze a další. Tato konzervativní léčba sice vede ke zmírnění bolestí, avšak pokud je onemocnění rozsáhlé, většinou nepostačí a je třeba deformitu odstranit operačně. 
Při operaci vbočeného palce dochází nejen ke změně pozice palce (operačním protnutím kosti), ale upravuje se také zátěž vnitřní strany chodidla. Lékař může využít také pevné fixace pomocí šroubů. Ze samotné operace není třeba mít obavy, v dnešní době probíhá velmi šetrným, takzvaně miniinvazivním způsobem. Poněkud zdlouhavá může být rekonvalescence (až 6 týdnů). Operativní řešení však má skvělé výsledky a u naprosté většiny pacientů už se toto onemocnění nevrátí.

Základem je prevence

Abyste předešli haluxům, mějte na paměti základy prevence: nošení správné obuvi s dostatečně širokou špičkou a pružnou podrážkou, častější chůze naboso a pravidelný pohyb a cvičení.
 

Aktuálně