Přejít k hlavnímu obsahu
Borůvka
21. 8. 2023
Zdravý životní styl

Borůvka – malé centrum zdraví

Zdají se být tak obyčejné a tak dostupné, ale borůvky mají tolik pozitivních zdravotních účinků, že se právem řadí mezi superpotraviny. Co je tato bobulka pro naše tělo schopná udělat?

Výstupy z laboratoře by vám řekly, že tyto tmavě modré bobule jsou zdrojem antioxidantů nazývaných karotenoidy (lutein, zeaxantin atd.) a flavonoidy (jako rutin, resveratrol, quercetin atd.), dále obsahují vitamin A, B2, B5, B6, C a E, minerály železo, hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, měď, chrom, selen, fosfor a zinek. Zní to ale docela nudně, že?

Proti stárnutí

Říká se, že proti věku není léku, ale borůvky jsou (díky antioxidantům, např. anthokyaninu, karotenoidům nebo flavonoidům) schopné zabránit známkám předčasného stárnutí, jako například vráskám, stařeckým skvrnám nebo vypadávání vlasů. 

Proti chorobám

Borůvka (stejně jako brusinka) působí díky svým antibiotickým účinkům proti infekcím a zánětům močových cest a má blahodárný vliv na ledviny. To ocení hlavně ženy, ale působí příznivě i na mužskou prostatu.
Borůvka zlepšuje metabolismus a působí velmi úlevně při zácpě (vláknina), také stimuluje správné žaludeční a trávicí šťávy, což zase mnohdy ocení maminky, když mají jejich malé děti bolení bříška.
Podporují zdraví srdce, navíc stimulují imunitní systém (anthokyanin, vitaminy C, E, A, vitaminy skupiny B, měď), což je na tak malé bobulky opravdu úctyhodný výkon.

Na pomoc mozku

Jsou velmi podpůrné při Alzheimerově chorobě, protože podporují mozkové funkce a působí proti degeneraci mozku. Také uklidňují nervy, působí proti stresu a úspěšné jsou i jako antidepresivum.

V menopauze

V tomto období se ženám hromadí v těle tuk, sotva se podívají ve výloze na zákusek, ale borůvky umí efektivně zabojovat při snižování hmotnosti.
Neohroženě se pustí do zpevnění vašich cévních stěn, vyčistí krev a dodají vám životní energii, čímž vás vlastně omladí.
Ochotně pomohou proti osteoporóze nebo se zlepšením zraku.

Borůvky kdykoli během roku

Možná pro vás bude malou zkouškou trpělivosti nasbírat si v lese hrneček borůvek, ale věřte, že budete mít mnoho větší radost, než když si je „jen“ koupíte. Ať už je získáte jakkoli, tady je několik typů, co s nimi:

  • Pochutnejte si na čerstvých borůvkách 
  • Zamrazte je – v tomto stavu vydrží až 12 měsíců
  • Usušte je v běžné sušičce ovoce. Dávkování je jedna kávová lžička 2–3× denně
  • Udělejte si 100% šťávu či smoothie
  • Vyrobte rodině borůvkový džem 

Možná ale nemáte možnost si pro borůvky vyrazit do lesa. I tak je tu vždy možnost koupit si:

  • Mletý prášek ze sušených borůvek
  • Borůvkový sirup
  • Lyofilizované, tedy mrazem sušené borůvky, které mají téměř stejnou chuť jako tyč čerstvé, ale neobsahují vodu. Sníst 10 g lyofilizovaných borůvek nebo 100 g čerstvých borůvek vyjde nastejno.
     

Aktuálně