Přejít k hlavnímu obsahu
brzlík
18. 12. 2020
Zdravý životní styl

Brzlík není hrad

S jakými orgány si spojujete imunitu? Víte, že jeden z nejdůležitějších orgánů vám v těle nejspíš chybí? Zní to dost závažně, ale je to tak v pořádku. V těle běží vše podle plánu.

Už jste byli na hradě Brzlík? Pochopitelně, že ne. Nehledejte ho na mapě hradů a zámků. Není to turistický cíl, ale základ pro naši imunitu. Možná vnímáte imunitu coby abstraktní pojem, jako je třeba kondice nebo dobrá nálada. Není se co divit. Slovo imunita nejvíc používáme jako označení či hodnocení našeho zdravotního stavu a nepřemýšlíme o ní s vazbou na nějaký konkrétní orgán. A přece je to tak. Brzlík zmíněný v názvu článku, který rozhodně není hrad, je orgán, bez kterého by imunita neměla takříkajíc žádné výchozí pozice. 

Brzlík jako školicí centrum

O bílých krvinkách víte, že fungují jako naši ochránci a účinní likvidátoři. Ale kde se vlastně bílé krvinky, T-lymfocyty, naučily, jak rozeznat a zneškodnit škodlivé a cizorodé buňky, které se vyskytnou v našem těle? Nadpis odpovídá. Právě v brzlíku, který se nachází za hrudní kostí, se bílé krvinky od našeho útlého dětství školí pro likvidaci virů a bakterií. 

Proč nemám brzlík?

Ano, je to dost pravděpodobné. Vy brzlík možná nemáte. Tedy pokud už nejste teenageři nebo dvacátníci. Brzlík je totiž takový dočasný orgán, který odvede svou veledůležitou práci a pak prostě z těla zmizí, zanikne. Délka setrvání v těle se různí, ale do třiceti už je místo něj jen tuková tkáň. Sice nás opouští, ale zanechává za sebou velkolepé dílo. Poučený imunitní systém. Vyškolené buňky, které dokážou čelit i takovým závažným problémům, jako je rakovina. 

Nenechte to jen na brzlíku

Je skvělé mít ze strany našeho těla takovou oporu. Je tedy na místě si stále připomínat, že bychom měli tuhle péči oplácet. Podporovat imunitu a zdraví vůbec nějakým způsobem z naší strany. Nenajdete nic lepšího než kombinaci zdravého životního stylu a prevence. Životní styl je víceméně jen a jen na vás, ale na prevenci sami nejste. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR nabízí opravdu hodně bonusů, které se týkají preventivní péče, a to i pro tak závažné situace, jako je onkologické onemocnění.

Pomáhejte své imunitě a zdraví. Myslete na prevenci.

Aktuálně