Přejít k hlavnímu obsahu
covid studie
19. 2. 2021
Na zdraví se musí chytře

Budete potřebovat očkování proti COVID-19?

Studie COVID-19 vám umožní zjistit, jaké očkování je pro vás vhodné, a možná i to, jestli vůbec budete nějaké potřebovat. Jak se stanete jejím účastníkem?

Co je Studie COVID-19

COVID-19 je tu s námi už dost dlouho a je jasné, že hned tak nezmizí. Je to záležitost dlouhodobá a je tedy na místě snažit se chránit v dlouhodobém horizontu. Projekt Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Studie COVID-19 k takovému dlouhodobému řešení přispívá. O co v ní jde? Zjednodušeně řečeno, jedná se o zjištění, kolik máme v těle protilátek. K čemu je nám to dobré? Informace o přítomnosti protilátek a jejich množství v těle bude v budoucnu důležitým vodítkem pro výběr vhodné vakcíny proti COVID-19 a pro rozhodnutí, zda je očkování proti této nemoci potřeba.

Co studie zjistí

Lidský organismus si obvykle po 3–5 dnech nakažení virem začne vyrábět protilátky typu IgA a IgM a teprve za 2–3 týdny protilátky typu IgG. A o protilátky IgG při testování jde. Přetrvávají v těle totiž v řádu měsíců až let. Díky tomu je možné zjistit, jaké množství protilátek se po prodělání infekce v těle vytvořilo. Tyto látky se zjistí i v případě, že testovaný v minulosti prodělal bezpříznakovou infekci. Jako účastník přispějete jednak k celkovým výsledkům studie, které jsou důležité ke stanovení strategie ochrany v celé společnosti, ale hlavně osobně zjistíte, jak odolní vůči infekci jste, jaké očkování je pro vás vhodné, a výsledek může vést až ke zjištění, že očkování u vás nebude nutné.

Jak se zapojit do Studie COVID-19

Zapojit se do studie, je velmi snadné. Na stránkách ZP MV ČR najdete seznam laboratoří, kde se můžete objednat k odběru krve. V rámci studie absolvuje každý účastník tyto odběry postupně tři. Výsledky mají pro vyhodnocení studie význam, jen pokud se jedná o dlouhodobé sledování, proto musí být mezi jednotlivými testy vždy minimální odstup 6 měsíců. ZP MV ČR se snaží zpřístupnit účast v této důležité studii co největšímu počtu lidí, a proto přispívá svým pojištěncům na testy více než 80 %. Jeden test stojí 600 Kč a ZP MV ČR uhradí za účastníka studie 500 Kč.

K čemu není testování v rámci Studie COVID-19 určeno

Toto testování neslouží jako test ke zjištění probíhajícího onemocnění COVID-19. Ve chvíli, kdy infekci proděláváte, ještě nejsou protilátky v těle vytvořeny. Proto je důležité zapojit se do studie nejdříve 3 týdny po odeznění příznaků infekce. Nejedná se ani o jednorázové testování z krve pro stanovení diagnózy, ani o vyšetření RNA viru (PCR – stěr sliznice z nosohltanu). Nepřítomnost protilátek proti onemocnění COVID-19 neznamená, že jste onemocnění neprodělali. Znamená to, že váš imunitní systém nemá ochranné protilátky proti tomuto onemocnění. I to je samozřejmě velmi důležité zjištění, které určuje další postup ohledně očkování.

Zajímá vás víc?

Na otázky Terezy Kostkové odpovídali generální ředitel ZP MV ČR MUDr. David Kostka a Bc.Kamil Doležel, ředitel testovací laboratoře AeskuLab.

Spotify You Talk SoundCloud

Promořenou populaci je třeba testovat

Aktuálně