Přejít k hlavnímu obsahu
bylinkový čaj
4. 4. 2022
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Bylinkový čaj v truhlíku

Sníte o pěstování bylinek, ale nemáte zahradu? A máte balkon? Stačí i okenní parapet. To je přesně to místo, které můžete využít, zkrášlit si okno a zároveň sklízet bylinky na několik různých čajů.

Možná budete překvapeni, že si vystačíte se čtyřmi bylinkami a ve výsledku budete mít několik čajů na různé potíže. Stačí vyrazit do zahradnictví a koupit sazeničky těchto bylinek: 

  • meduňka lékařská,
  • máta peprná (existuje nespočet druhů),
  • měsíček lékařský,
  • dobromysl (oregano).

Čaj z čerstvé (i sušené) máty peprné uklidní rozbouřený žaludek a žlučník po letních grilovacích party či po spoustě zmrzliny. Skvělou volbou je i pro natláskaná dětská bříška. Máta má nespočet různých kultivarů, které jsou skvělé do letních koktejlů. A právě máta má nejvíce prospěšných látek ke zklidnění žaludku.

Čaj z čerstvé (i sušené) meduňky lékařské s trochou medu před spaním vám přinese zklidnění a lepší spánek, než byste kdy čekali. Její svěže citronovou chuť i vůni si zamilujete.

Měsíček lékařský je jednou z nejúspěšnějších léčivých rostlin. Blahodárně působí na ženské potíže všeho druhu, je vynikajícím pomocníkem při léčbě kašle i astmatu, příznivě ovlivňuje činnost jater, žlučníku a hojí vnitřní záněty od žaludku až po střeva. Proto neváhejte měsíček popíjet.

Dobromysl své jméno nemá pro nic za nic, při pravidelném užívání totiž funguje jako antidepresivum a zlepšuje náladu.

Skvělou kombinací našich bylinek je čaj z meduňky, dobromyslu (oregano) a měsíčku lékařského. Tento čaj snižuje psychické napětí, harmonizuje orgány trávicího ústrojí a jemně vás nechá spočinout v náruči zdravého spánku. Ráno se budete cítit jako znovuzrození.

Jak vidíte, budou vám stačit tři truhlíky nebo jen čtyři květináčky pro každou z bylinek, abyste za svým oknem měli nejen záplavu oranžové a zelené barvy, ale hlavně abyste získali velmi účinnou a voňavou lékárnu. 
 

Aktuálně