Přejít k hlavnímu obsahu
australský Niaouli
9. 6. 2022
Zdravý životní styl

Bylinky méně známé – australský Niaouli

Prazvláštní tropický strom, příbuzný čajovníku, z něhož se získává známý Tea Tree Oil, je velmi užitečný, ale dokáže také škodit. Záleží na tom, jak ho lidé použijí. Botanici mu říkají papírovník širokolistý.

Původním domovem Niaouli, jak mu říkají domorodci, je východní pobřeží Austrálie a blízké ostrovy. Pro svou krásu byl ale rozšířen do mnoha tropických oblastí světa. Má rád vlhko až mokro, je mu dobře v záplavových oblastech s kyselou půdou. Považte, že snese kyselost půdy pH 2,5! Niaoli ale vydrží i sušší období, a dokonce umí přežít i požár.

Na Floridě ho nemají v lásce

niaouliVe floridském mokřadu Everglades ho kdysi začali vysazovat díky jeho schopnosti vysoušet půdu. Tím odstartovali katastrofu, která trvá dodnes. Jeden z druhově nejbohatších mokřadů světa tak ztratil svou rovnováhu. Niaouli se tam nekontrolovatelně šíří, vytlačuje původní druhy a způsobuje nevratné změny půdního i vodního ekosystému. Američané ho proto zařadili na seznam velmi škodlivých plevelů. Niaouli o tom nic neví, a i kdyby, bylo by mu to stejně jedno.

Prospěšný obr

Ve své domovině je ale Niaouli velmi prospěšný. Rozložité koruny, které se klenou 15 i 25 metrů nad zemí jsou perfektní k uchycení různých epifytů a obvod kmenů dosahuje tří metrů. Dorůst do těchto rozměrů jim trvá nějakých sto let. Kůru používali domorodci jako střešní krytinu. Celý strom intenzivně voní množstvím obsažených silic a květy jsou potravou pro asi stovku druhů hmyzu, pro papoušky, kaloně, ale i lišky. V Austrálii si proto Niaouli považují a vysazují ho podél cest, v parcích a zahradách, protože nádherně voní a efektivně stíní.

Niaouli léčitel

A pak je tu samozřejmě éterický olej Niaouli. Získává se z mladých výhonků parovodní destilací. Nejenže příjemně voní, ale má blahodárné účinky na zdraví, čehož si všimli už původní domorodci. Antiseptické a antibakteriální účinky z něho dělají pomocníka při zánětech čehokoliv. Léčí rýmu, kašel při zánětech dýchacích cest, léčí záněty močových cest, střevní katary, záněty dásní, akné a kožní plísně. Zároveň Niaouli podporuje krevní oběh a pomáhá tak při bolestech hlavy, zažívacích potížích a zlepšuje funkci mozku. Též podporuje imunitu a regeneraci organismu.

Jen si představte, kolik pilulek byste museli spolykat, abyste dosáhli stejného účinku. V našich krajích je sice Niaouli neznámý, ale rozhodně stojí za objevení, stejně jako kdysi Tea Tree Oil.
 

Aktuálně