Přejít k hlavnímu obsahu
Bylinky na nachlazení
17. 1. 2023
Nemoci

Bylinky na nachlazení

Letos se mnozí z nás vyhnou covidu, ale nějaké to nachlazení s rýmou nás nejspíš v zimě nemine. Mějte malou zásobu bylinek, které vás z respiračních nemocí hravě vytáhnou. A které budete potřebovat?

Jdete z práce celí schvácení, lomcuje vámi střídavě zima a horko, v krku máte struhadlo a je vám naprosto jasné, že na vás „něco leze“. V takovou chvíli je dobré už nikam nechodit, nic neshánět a jít si rovnou domů lehnout. A právě pro tenhle případ jste se zásobili bylinkami, které vás zachrání, pomohou a pohladí, a taky víte, že jsou pro vaše tělo tím nejlepším, co mu v nemoci můžete nabídnout.
Že doma nic takového nemáte? Že vlastně ani nevíte, co si pořídit?

První celkem zásadní věc je, že sušené bylinky si vždy pořizujeme na zimu nové, protože po roce jejich účinnost prudce klesá. Je to tím, že účinné látky a silice za rok spolehlivě vyprchají. Proto si nakupte nebo nasušte jen takové množství, které podle odhadu spotřebujete. Také si dobře pohlídejte, z jakého zdroje bylinky nakoupíte. 

A teď tedy, co si vlastně pořídit?

Divizna velkokvětá – sama o sobě ve formě odvaru dokáže zbavovat organismus kašle i bronchitidy a pomáhá při léčbě astmatu.

Rozmarýn lékařský – má výrazné dezinfekční účinky, proto se využívá při inhalacích, aby působil proti nachlazení a začínající rýmě. Kdyby se vám rýma vyhnula, použijete ho jako skvělé koření při pečení masa.

Černý bez – čaj z jeho sušených květů vám při respiračních onemocněních zcela jistě uleví. Dokáže nejen stimulovat pocení, ale také snižovat teplotu a uvolnit dýchací cesty. Ve formě čaje jej můžete kombinovat například s lipovým květem a již zmiňovanou diviznou.

Heřmánek pravý – ten umí nejen uklidnit žaludek, ale zatočí i s rýmou a kašlem. Jakmile heřmánkový čaj nasadíte do první linie v boji s nachlazením, rychle vás těchto potíží zbaví, neboť působí dezinfekčně.

Šalvěj lékařská – při bolesti v krku a kašli se doporučuje kloktat odvar nebo tinkturu ze šalvěje, protože je silně protizánětlivá a to, že zlepšuje především odkašlávání, je dávno prokázáno. I šalvěj je skvělým kořením, např. na ryby, pokud už byste ji nespotřebovali na léčivý čaj.

Stačí mít doma těchto pár bylinek, které budou vždy a bezvýhradně připravené vás dostat z každé rýmy, nachlazení a chrapotu. Když si tyhle čajíky navíc osladíte pampeliškovým medem, bude vaše léčebná kúra tak příjemná, že se na příští škrábání v krku vlastně budete těšit.
 

Aktuálně