Přejít k hlavnímu obsahu
Bylinky na rozehnání zimních chmur
10. 2. 2023
Zdravý životní styl

Bylinky na rozehnání zimních chmur

Zima je pro nás náročná. Cítíme, jak moc potřebujeme slunce, protože nám dochází energie, jsme skleslí a do ničeho se nám nechce. Pojďte si zvednout náladu a zahřát si tělo i duši. Víme, jak na to…

Než se dočkáme konce zimy, ještě to chvíli potrvá, ale zatím bychom si mohli vypomoci s bylinnými pomocníky ve formě čajů, které vás zahřejí a zároveň jsou specialisté na zlepšení nálady a zahánění chmurných zimních myšlenek.

Uděláte sami sobě velkou službu, když si na bylinkové čaje pořídíte jeden hrneček, který budete používat jen pro tyto účely. Možná už nějaký takový hrnek máte a ten ve vás vyvolá hezkou vzpomínku i hřejivý pocit. Dobrý začátek. Přichází na řadu otázka, jaké bylinky si do hrnku nasypat, abychom zahnali zimní šeď?

Heřmánek pravý

Ano, všichni známe charakteristickou vůni heřmánku, která prostoupí místnost, jakmile ho spaříme horkou vodou. Kromě schopnosti ulevovat při horečnatých stavech má heřmánek také talent přinést zpět chuť do života. Jeho účinky jsou velice jemné, a proto se hodí pro zvednutí nálady i u menších dětí.

Mateřídouška

Je další bylinkou vhodnou k navození pocitu klidu, lepší nálady a mohou ji pít i malé děti. Mateřídouška umí kromě zklidnění mysli a dodání dobré nálady také utišit menstruační bolesti a její obklady hojí drobná kožní poranění.

Levandule

Její drobná fialová kvítka působí na náš organismus mírně sedativně. Levandule dokáže zklidnit zažívání a ulevit od křečí. Vyzkoušet její účinky mohou i ti, kdo trpí migrénami a bolestmi hlavy. Možná to není úplně obvyklé, ale z levandule lze připravit čaj, který je ideální na zklidnění nervů, zlepšení nálady a kvalitní spánek.

Dobromysl

Už samo jméno prozrazuje, že čaj z dobromysli moc dobře ví, jak nám přinést dobrou náladu a kýžený klid. Ne nadarmo patří tato bylinka do svatojánského kvítí, tedy směsi bylin s čarokrásnými schopnostmi. Dobromysl působí také dezinfekčně coby jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

Ideálně si bylinky kupte sypané v samostatných sáčcích, protože jedině tak si můžete pokaždé namíchat takovou čajovou směs, která bude svou vůní a tím pádem i účinky nejlépe vyhovovat vaší náladě. Už samotná manipulace s bylinkami je uzdravující. Když si sami namícháte pár kvítků té, pár lístku jiné a trochu natě z další bylinky a nasypete do svého speciálního bylinkového hrnečku, tak se kouzlo přírody postará o zbytek. Vy si jen sedněte, zavřete oči, přivoňte si a popíjejte.
 

Aktuálně