Přejít k hlavnímu obsahu
fazolová polévka
Jídlo

Co jíst, aby vám nebyla zima

Letos v zimě zatím neuhodily žádné holomrazy, ale pokud vám k prostydnutí stačí to, že jedete do práce nebo jdete na procházku s pejskem, bude vás zajímat, že na pomoc vám mohou přispěchat některé potraviny.

Většina z nás ví, že v zimním období není pro „zmrzlíky“ dobré jíst citrusy a tropické ovoce, protože ty už ze své povahy slouží k ochlazení těla. Co ale způsobí opak a tělo nám příjemně prohřeje?

  • Potraviny s vysokým obsahem železa, např. libové maso, plody moře, fazole a brokolice. Dostatek železa snižuje riziko anémie, která se projevuje pocitem chladu.
  • Celozrnné potraviny s vysokým obsahem vlákniny naše tělo neumí rychle rozložit, a protože musí pracovat mnohem usilovněji, aby tento druh sacharidů zpracovalo, může se zvýšit i naše tělesná teplota.
  • Kmín v našem těle generuje teplo a může nás tak zahřát. 
  • Zázvor nejenže pomůže zvýšit tělesnou teplotu, ale navíc také bojuje s nejrůznějšími bakteriemi a viry.

Když budete potřebovat zahřát, teplá polévka vám vždy udělá dobrou službu, Velmi známým zahřívačem zkřehlých rukou je dýňová polévka se zázvorem nebo česnečka. My ale přinášíme tip na ne úplně známou polévku, která mnohé zahřívací potraviny propojuje.

Toskánská fazolová polévka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 ks cibule menší
  • 2 ks mrkve
  • sůl, pepř mletý, kmín drcený, tymián, rozmarýn
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l vývaru
  • 2 plechovky bílých fazolí
  • 4 ks rajčat
  • 6 ks kapustových listů
  • parmezán na ozdobu

V hrnci rozehřejte olivový olej, vložte nakrájenou cibuli a mrkev. Osolte, opepřete a 5 minut restujte.
Přidejte nasekaný česnek a kmín, podlévejte podle potřeby vývarem nebo vodou a při nižší teplotě poduste asi 20 minut. Poté přidejte slité fazole, pokrájená rajčata a kapustu, rozmarýn a tymián. Zalijte zbytkem vývaru a vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku dochuťte balzamikovým octem a při podávání ozdobte parmazánem.
 

Aktuálně