Přejít k hlavnímu obsahu
Sandra Schmidová
7. 9. 2021
Zdravý životní styl

Co všechno vám pomůže odhalit výživové poradenství – rozhovor s výživovou terapeutkou Sandrou Schmidovou

Pojmy jako jojo efekt, úprava stravovacích návyků, rizikový vnitřní tuk, vyvážená strava, výživový plán a mnoho dalších nám nejsou neznámé. Zvlášť pokud máme zdraví jako vášeň. Ale i při dobře míněném a cíleném zájmu můžeme být zahlceni informacemi, což je dnes už bohužel běžný fenomén. Zorientovat se v problému, setřídit a seskupit správné pojmy a postupy – s tím nám může pomoct výživové poradenství. V rozhovoru s výživovou terapeutkou se dozvíte, jak nám výživové poradenství pomáhá k dosažení dobrého výsledku: zdravého a fungujícího těla a mysli.
  • Prozraďte nám hned na začátek, jakou roli ve výživovém poradenství hraje přístroj InBody, se kterým ve výživové poradně pracujete. 

Přístroj InBody je tzv. analyzátor tělesného složení, který pracuje na základě bioelektrické impedance (měření odporu tělesných tkání). Díky němu můžeme zjistit nejen právě hmotnost, ale již i velmi přesně zejména množství svalové a tukové tkáně, celkové procento tuku v těle, ale i v jednotlivých částech těla, vyváženost postavy, minimální bazální metabolismus, hodnotu rizikového vnitřního tuku a další informace, které jsou neocenitelné právě při individuálním výživovém poradenství. Hmotnost není totiž zcela vypovídající parametr o tom, jak vypadá složení těla uvnitř. (Aneb vysoká hmotnost vždy nemusí znamenat vysoký obsah tuku v těle, či naopak nízká hmotnost málo tuku v těle.) Z rychlého neinvazivního měření se za 30 sekund můžeme dozvědět, zda nám nehrozí nějaké zdravotní riziko spojené s nadváhou či obezitou, ale ani z důvodu velmi nízké hmotnosti. A zejména při rozhodnutí změnit své stravování, ať s cílem zhubnout, či například i zdravě přibrat, je InBody neocenitelným pomocníkem. Pomůže nám sledovat vývoj či změny a upravovat jídelníček a pohybovou aktivitu na základě výsledků. Například proto, aby nedocházelo k odbourávání svalové hmoty či jen ztrátě vody, což rozhodně není zdravé hubnutí. Hrozí totiž, že touto cestou si zdraví spíše poškodíme nebo že se nám výsledky nepodaří udržet a nastane tzv. jo-jo efekt. Takže je to vlastně taková kontrola, že jsme s klienty na správné a efektivní cestě. Věřím, že i pro ně je možnost vidět historii výsledků a všechny grafy velmi motivační. 

  • Věnujete se výživovému poradenství už 13 let, to už víte s naprostou jistotou, co vás na vaší práci nejvíc těší. Podělte se.

Ano, poradenství se věnuji od vystudování oboru Výživa člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, a už když jsem se na tento obor hlásila, věděla jsem, že chci být výživovou terapeutkou a vést lidi ke správnému stravování, aby se snažili preventivně předcházet zdravotním problémům spojeným s výživou. Výživa a obecně životní styl se na našem zdraví podílí až ze 60 %. Aneb máme své zdraví víc než z poloviny ve svých rukou. Velkou radost mi dělá, když si to lidé začnou uvědomovat, když po úpravě stravovacích návyků často nemění jen svůj zevnějšek, ale vlastně celý život.  Cítí se lépe, mizí zdravotní neduhy (jako např. únava, pálení žáhy, problémy se stolicí), cítí se spokojenější, sebevědomější, často se celkově zlepšuje jejich zdravotní stav a krevní výsledky, zvyšuje se pohyblivost, mají větší radost ze života a jako třešnička na dortu je to právě i změna složení těla a viditelné změny na postavě. Vidět tyto proměny a změnu myšlení lidí je pro mě neustálý motor, proč chci v této práci pokračovat. A proto mě mé nadšení 13 let stále drží, jelikož mě to neskutečné nabíjí a ráda bych pomohla tohle zažít všem! 😊 

  • Dostala jste se v rámci poradenství k nějakým dalším, zajímavým projektům?

Ačkoliv nejvíce času trávím s klienty při individuálním poradenství přímo v poradně v Brně nebo v Praze, tak jsem díky mému spolužákovi z oboru Výživa člověka Ing. Lukáši Roubíkovi dostala minulý rok příležitost působit jako další odborník na výživu v pořadu TV Prima Tlouštíci. Požádal mě o pomoc při sestavování výživových plánů a jídelníčků a najednou jsem v televizi zůstala a vykoukla i za zdi poradny. Největší rozdíl a důvod, proč jsem „do toho šla“, jsem vnímala v tom, že můžeme ovlivnit stravování daleko více lidí než v poradně individuálně. A naučit lidi normálně jíst bez diet, extrémů, zmatků ve výživě. Protože jsem se v pořadu s účastníky soustředila zejména na realizaci správného stravování v praxi, součástí bylo i nakupování a vaření. A nejspíš právě proto, že jsem vždy ukazovala snadné a rychlé recepty z dostupných surovin, které jsou vyvážené a chutné 😊, dostala jsem po odvysílání Tlouštíků na e-mail nabídku od nakladatelství Albatros – napsat kuchařku se zdravými recepty. No a název byl hned jasný. Zdravě kdykoliv a kdekoliv.

  • Co to obnáší napsat a vydat kuchařku z pohledu výživové terapeutky?

Název mě napadl skoro hned, i když jsem ještě nevěděla, zda tuto nabídku využiji. Bylo to v době, kdy byl po odvysílání Tlouštíků o poradenství velký zájem a kdy jsem odpovídala i na 200 e-mailů denně. Bála jsem se, že to nezvládnu a nepředám vše, co bych si přála. Nakonec se ve mně něco zlomilo a řekla jsem si, že bych moc chtěla lidem ukázat, že jíst zdravě (ač ten pojem nemám zcela ráda, jelikož nechci dělit potraviny na nezdravé a zdravé) vůbec nemusí být náročné, časově, ale ani finančně, že nemusíme jíst netypické nebo špatně dostupné potraviny a že zdravé jídlo může chutnat. Že i když chceme hubnout, nemusíme se vzdávat moučníků, buchet, pečiva či příloh. A vysvětlit spíše vhodnější výběr potravin a proč je důležité být připraven a neodbývat se. A tohle vše jsem si dala za cíl v kuchařce ukázat a vysvětlit. Snad se mi to povedlo. 
A budu moc ráda, když i druhý díl, který bych chtěla sepsat toto léto, bude další kuchařkou, kterou lidé v praxi opravdu využijí!

  • Objevujete se pravidelně na akcích ZP MV ČR. Co tam návštěvníkům nabízíte?

Se ZP MV ČR spolupracuji opravdu už aspoň 10 let. A jsem za tuto možnost moc ráda, jelikož tohle byla možnost, jak se opět dostat „za zdi poradny“ a lidem ukázat, že něco jako výživové poradenství existuje a nemusí to být vždy jen prodej nejrůznějších doplňků stravy, preparátů na hubnutí. Ale že jde opravdu jen o informace, které předávám. 
Na těchto akcích poskytuji právě analýzu složení těla na InBody. Vozím s sebou přístroj InBody, který je mobilní, a tak mohu výsledky vždy na místě vytisknout. Součástí je však i krátká prezentace výsledků a často se snažím na základě naměřených hodnot už i doporučit, co z toho vidím a na co případně pozor, na co se zaměřit. Ale samozřejmě i ráda pochválím! Není to bohužel poradenství na 90 minut jako v poradně, ale snažím se i během pár minut obsáhnout to nejdůležitější. A věřím, že právě i toto často může člověka „pošťouchnout“, aby se o své zdraví, výživu, jídelníček, životní styl více zajímal a začal nějaké změny dělat. Lidem chybí správné informace a hlavně se s výživou pojí mnoho mýtů a polopravd, ale bohužel je to také velký byznys. Bohužel často byznys se zdravím.

  • Kdy se můžeme těšit na nějakou akci, kde vás uvidíme?

Mimo livestreamy, tedy živá vysílání na internetu na různé témata týkající se výživy a sestavení 
jídelníčku či správného výběru potravin, se nyní opět budou konat akce, kde v rámci stanu ZP MV ČR budeme poskytovat měření na InBody s interpretací zdarma, a to v rámci závodů Kolo pro život po celé České republice. Nejčastěji o víkendech po celé léto až do podzimu. Ale dále v rámci Dnů zdraví, které se konají např. v Lázních Slatinice, ale často i přímo ve firmách. Takže se budu těšit na všechny, kteří chtějí nahlédnout do složení svého těla a případně se budou chtít nechat vést za zdravějším životním stylem!
 

Sandra SSandra Schmidová

působí jako výživová terapeutka v projektu Výživová poradna Viviente a více se o její práci a práci celého týmu dočtete na stránkách Výživová poradna Brno.
 

Aktuálně