Přejít k hlavnímu obsahu
Co všechno získají zdravotníci z vaší krve
13. 6. 2023
Na zdraví se musí chytře

Co všechno získají zdravotníci z vaší krve

Dárce krve při jednom odběru poskytne hned několik důležitých složek použitelných pro další pacienty. Pokud chcete, můžete darovat jen některé z nich.

Světový den dárců krve připadá na 14. června. Připomíná, jak potřebná je krev pro záchranu života zdravotníky a je zároveň poděkováním všem dobrovolným dárcům. Pokud se chcete připojit k tolik potřebným a ceněným dárcům, ale z nějakého důvodu váháte, mohou se vám hodit následující informace. Darování krve si všichni v první řadě spojují s krevními skupinami, které se snaží mít transfuzní stanice v potřebném množství. Mnozí mají také povědomí o krevní plazmě. Ale jsou to ještě další složky, které transfuzní stanice z krve získávají. Vy máte na výběr. Buď podstoupit tzv. darování plné krve nebo darovat jen některé složky. Znamená to, že například krevní destičky se v průběhu odběru odeberou a ostatní složky krve se vracejí zpět do oběhu dárce. 

Co všechno vlastně poskytnete zdravotníkům při jednom odběru? 

Červené krvinky – zajišťují přenos kyslíku a oxidu uhličitého. Čekají na ně pacienti, kteří jich mají nedostatek v důsledku krvácení, specifického onemocnění nebo chemoterapie.

Bílé krvinky (granulocyty) – jsou krevní složky, které se připravují pro nemocné s těžkým nedostatkem bílých krvinek a s obtížně zvladatelnými infekčními komplikacemi. 

Krevní destičky (trombocyty) – jsou nezbytné pro srážení krve. Potřebují je pacienti, kteří jich mají závažný nedostatek.

Plazma – je zdrojem bílkovin, cukru, minerálů a látek potřebných k zajištění srážlivosti krve pro nemocné se závažnými poruchami srážení krve, s krvácením a s některými onemocněními krve.

Kde darovat

Na stránkách Červeného kříže si můžete najít nejbližší transfuzní stanici. Některé stanice mají dokonce Krevní barometr, abyste mohli termín darování přizpůsobit aktuálním potřebám transfuzní stanice. I když obecně stále platí, že je vítán každý dárce a v podstatě kdykoli. Při jednom odběru plné krve, který zabere přibližně 10 minut, darujete cca 450 ml, ale poskytnete řadu velmi cenných složek nutných k záchraně životů. 

Bonus pro dárce od ZP MV ČR


Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR má pro dárce krve, kteří jsou jejími klienty, připraveny bonusy. Najdete je přehledně v Programu pro dárce krve nebo jejích součástí, kostní dřeně a orgánů. Za svůj první odběr můžete získat 1 000 Kč nebo až 5 000 Kč jako příspěvek na Lázeňskou léčebně rehabilitační péči.
 

Aktuálně