Přejít k hlavnímu obsahu
Dárcovství krve
11. 8. 2022
Zdravý životní styl

Dárcovství krve – výzva i informace

Přijměte výzvu. Bude více dárců ze strany veřejnosti, nebo složek IZS? Víte, kolik musíte vážit, abyste mohli darovat krev? Jak je to ve skutečnosti s tetováním? Diskvalifikuje vás?

Výzva IZS

Pokud narazíte na video zakončené větou „I tobě v žilách koluje naše krev“, vězte, že se jedná o kampaň Integrovaného záchranného systému, tedy IZS. Cílem kampaně je připomenout důležitost dárcovství krve a pomoci najít nové dárce. Počet pravidelných dárců totiž klesá. V současnosti je u nás přes čtvrt milionu dárců. Odborníci se shodují na tom, že by jich mělo být alespoň o 100 000 více, aby nedocházelo k omezení, jako je například odkládání operací, při kterých je krev zapotřebí. Kampaň nezůstává jen u připomenutí situací, do kterých se může dostat každý z nás, a kdy je pro nás krevní transfuze doslova otázkou života a smrti. Přichází s konkrétní výzvou. Darují více krve složky IZS, nebo veřejnost? Na stránkách kampaně můžete sledovat, jak se krví plní dvě nádoby. Odpovídá to skutečnému počtu odběrů, který se každý týden uskuteční v transfuzních stanicích. Po čtyřech měsících bude kampaň vyhodnocena a uvidíme, s jakou odezvou se u veřejnosti setkala. Kolik nových dárců, ze kterých se mohou stát tolik potřební pravidelní dárci, přibylo.

ZP MV ČR partnerem

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky dlouhodobě podporuje dárcovství krve. Je proto přirozené, že se stala partnerem této kampaně. 
ZP MV ČR počítá s příspěvkem pro prvodárce krve ve výši 1 000 Kč, který má široké využití. Můžete ho uplatnit na rehabilitace, nákup zdravotnických pomůcek, jako je například tlakoměr, zdravotnická obuv, či nákup volně dostupných léků a doplňků stravy nebo na uhrazení sportovních aktivit.

Jak to chodí na odběru

Pokud o dárcovství přemýšlíte, určitě si poslechněte podcast z pravidelného cyklu ZP MV ČR Zdraví v kostce. Tentokrát na téma Chybí krev i dárci krve. Jaroslava Senohrábková z Transfuzní stanice FTN hovoří o tom, co všechno je s odběrem krve spojeno. Jaký mají na počet dárců vliv komerční odběrová centra. Kolik otázek má dotazník pro dárce a jak dlouho se uchovává v archivu. Dozvíte se, kolik musíte vážit, aby vás jako dárce mohli přijmout. Upřesní i otázku, která je většinou špatně interpretovaná, zda tetování znamená stopku pro dárcovství. A že proces odběru netrvá tak dlouho, jak jste si možná mysleli.

Chybí krev i dárci krve

Aktuálně