Přejít k hlavnímu obsahu
cvičení
9. 6. 2021
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Desatero proti obezitě

Obezita je problém. Ne že ne. Platí to pro dospělé a ještě více pro děti, protože ty z obezity nevyrostou, i když nezřídka leckdo tvrdí opak. Desatero, jak předcházet obezitě, se hodí bez rozdílu všem.

Obezita je problém nejen zdravotní, ale zrovna tak estetický, společenský, pracovní a následně i ekonomický. Proto je tak důležité obezitě předcházet. Jak? Tou úplně základní radou je zdravě a správně jíst a pít a hýbat se. Ale nejen to. Nabízíme jednoduché desatero, jak nedopustit, aby vás kila navíc přemohla.

  1. Jezte zdravě a správně
    Vybírejte si, co jíte a jak to jíte. Vsaďte na zeleninu, ovoce, zdravou stravu. Omezte na co nejmenší míru sladké a problematické potraviny. Jezte pravidelně a nevynechávejte snídaně.
  2. Jídlo si vychutnávejte
    Nespěchejte, abyste jídlo měli co nejrychleji z talíře pryč. Jezte pomalu, vychutnávejte si každé sousto, nehltejte. A lépe menší porce a častěji než obří třeba jen dvakrát denně.
  3. Dostatečně pijte
    Pitný režim a dostatečný přísun tekutin je klíčový pro lidský organismus. Rozhodně ale odkažte na „trestnou lavici“ sladké nápoje. Bohatě postačí čistá voda, nejlépe nesycená, případně přírodní ovocné či zeleninové šťávy.
  4. Hýbejte se
    Pohyb je život. A nemusíte lámat rekordy. Stačí procházka, zacvičit si, místo výtahu vyjít schody nebo při cestě do práce vystoupit o zastávku tramvaje dřív a dojít po svých. I taková práce na zahrádce dělá divy.
  5. Sportujte
    Sportování je trochu vyšší kategorie pohybu. Ale ani tady nejde o rekordy, ale o aktivnější pohyb. Pěšky, na kole, na bruslích, s míčem… Sami nebo v kolektivu. Pokud možno pravidelně.
  6. Spěte a odpočívejte
    Pravidelný a dostatečný spánek je neobyčejně důležitý, stejně jako odpočinek. Načerpáte při tom tolik potřebnou energii pro všechny vaše aktivity. Neodpočívá jen vaše tělo, ale i mysl.
  7. Nestresujte se
    Řada studií potvrzuje souvislost mezi stresem a nadváhou, která vede až k obezitě. Buďte v pohodě, nestresujte se a nezatěžujte se věcmi, které stejně nemůžete vyřešit. Relaxujte.
  8. Vyhýbejte se „zaručeným“ dietám
    Nedejte na různá doporučení o zaručených a jedinečných dietách, které vás snadno a rychle zbaví nadbytečných kilogramů. Mohou vám spíš uškodit. Raději se poraďte s odborníky.
  9. Sledujte svou váhu
    Mějte přehled o své váze. To proto, že příliš rychlé změny vaší hmotnosti mohou být signálem nějakého problému.
  10. Nebojte se poradit s odborníky
    Ne nadarmo se říká, že každá rada je drahá. Pokud vaše váha roste a nejste schopni si s tím poradit, vyhledejte pomoc odborníka. Pomůže vás nasměrovat zpátky na správnou cestu.

Aktuálně