Přejít k hlavnímu obsahu
vitaminy v přírodě
17. 3. 2023
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Dochází vám vitaminy?

Pokud se po zimě cítíte bez náboje, asi vám budou chybět vitaminy. Ale než půjdete do lékárny, vězte, že jarní vitaminy teď začínají růst všude kolem. Už jste je někdy zkusili načerpat přímo z přírody?

Příroda není žádná hlupačka, a proto teď po zimě nabízí všem živočichům vitaminové bomby a dalo by se říci, že jedině my lidé její nabídku ignorujeme a raději polykáme tabletky, o jejichž složení máme velmi mlhavou představu. Pojďte zkusit něco mnohem zdravějšího a také chutnějšího, než jsou pilulky. 
V přírodě jsou k dispozici vitaminy a minerály, které v lékárně k dostání nejsou. Jsou dokonale vyvážené, čerstvé a tělo je výborně vstřebává. 

Vitamin C, A a skupina vitaminů B

sedmikráska

  • Sedmikráska chudobka – tato rostlinka obsahuje především vitamin C. Působí protizánětlivě a jejími květy si můžete ozdobit salát nebo pomazánku. Čaj připravený z květů sedmikrásky léčí záněty horních cest dýchacích a bolesti hlavy.
     
  • kopřivaKopřiva dvoudomá – tento žahavý zázrak obsahuje mnoho minerálních látek, především draslík, vápník a železo. Z vitaminů je to především vitamin C a A a vitaminy skupiny B. Obsahuje 3× více bílkovin a 5× více vápníku než špenát. Tradičně kopřiva patří do velikonoční nádivky i do jarních salátů. Věděli jste, že na jaře mají kopřivy vůni a chuť podobnou citronové trávě a že čaj z jarních kopřiv je tím pádem neuvěřitelně lahodný?
     
  • pampeliškaSmetanka lékařská – všemi milovaná pampeliška obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, ale také vitamin A v téměř stejném množství, jako má mrkev. Pampeliška dodá i vitamin D a různé minerály. Proto bývá součástí očistných jarních kúr, dokáže totiž v těle udělat pořádný „jarní úklid“. Listy i květy si ozdobte jarní saláty. Kořen pampelišky obsahuje cenný inulin a je velmi vhodný pro diabetiky.

Vitaminy a minerály v základních potravinách

Kromě těch běžně uváděných, jako je ovoce a zelenina, přidejte do jídelníčku naklíčená semínka, mořské řasy a miso.

Naklíčená semínka jsou živou zásobárnou vitaminů, minerálů a enzymů. Abyste měli po ruce stále čerstvá, budete potřebovat nakličovací misku a různá semínka. Pro zachování vitaminů a enzymů je nejlepší použít naklíčená semínka do salátů nebo jen tak jimi posypat chleba. Zkuste řeřichu, vojtěšku, ředkvičku, brokolici či rukolu. 

Mořské řasy obsahují tak velké množství cenných látek, že bychom je měli označit spíše za výživový doplněk než za potravinu. Jsou bohaté především na vápník, železo a jód. Pro začátek zkuste kombu nebo nori, ze kterých se připravuje sushi. Stačí použít velmi malé množství, aby se dostavily ozdravné účinky. Lze je přidávat do polévek, ale i do salátů.

Miso – fermentovaná pasta zvaná miso je dokonalým zdrojem vitaminů, minerálů a přátelských bakterií. Miso polévka je jedinečnou pochoutkou a zároveň skutečným životabudičem. 

Slunce – je nejvýznamnějším zdrojem vitaminu D, kterého má tělo po zimě opravdový nedostatek. Spojte příjem tohoto životně důležitého vitaminu s procházkou a dostaví se obrovský přísun energie a dobré nálady z vůně jarního vzduchu a zpěvu ptáků.
 

Aktuálně