Přejít k hlavnímu obsahu
Doplňte si imunitu
5. 10. 2022
Zdravý životní styl Podzimní vášeň pro imunitu

Doplňte si imunitu

Základem pro bezproblémové zvládnutí chladných měsíců je dobrá imunita. Podpořte i tu svou!

Podporovat svou imunitu je během chladných měsíců potřeba víc než kdy jindy. Vyhnete se tak řadě onemocnění nebo je přinejmenším budete lépe zvládat. Doplňky stravy vám v tom pomohou.

Abyste zvládli chladné měsíce bez jakýchkoli potíží, neměli byste zanedbávat péči o svůj imunitní systém. Dobrá obranyschopnost je klíčem k ochraně před viry a onemocněními, které jsou typické právě pro sychravý podzim a pozdější mrazy. Počasí ovlivnit nedokážete, ale svou imunitu můžete podpořit především pomocí zdravého stravování a pití dostatku tekutin. Pokud to nestačí, můžete vsadit na vhodné doplňky stravy. Jídelníček by měl být vyvážený a tvořený především zdravými potravinami. Pomoci vám mohou také bylinkové čaje nebo saunování či otužování, které podpoří nejen vaši obranyschopnost, ale také činnost srdce. 

Zvláště důležité je pak dbát na příjem těchto vitaminů:

Vitamin D

Vitamin D patří mezi nejdůležitější prvky lidského těla. Hraje zásadní roli při tvorbě kostní hmoty a růstu kostí, při vstřebávání vápníku a tvorbě kožních buněk. Problémem však je, že jej lze zpravidla získat ze slunečních paprsků, které se během podzimu nerady ukazují, proto se velmi hodí doplnit jejich nedostatek vhodným doplňkem stravy obsahujícím tento vitamin.

Vitamin C

Další důležitý prvek, bez kterého se lidské tělo neobejde, je vitamin C. Přispívá totiž k udržení normální funkce imunitního systému (zejména během fyzického výkonu), hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu, podporuje činnost nervové soustavy, chrání buňky před oxidačním stresem a snižuje únavu a vyčerpání. Získat jej můžete zejména z citrusových plodů a samozřejmě v podobě tablet – šumivých, nešumivých, s pozvolným uvolňováním, zkrátka jak je vám libo.

Omega 3 mastné kyseliny 

Omega 3 mastné kyseliny jsou nedílnou součástí buněčných membrán v celém lidském organismu. Jedná se o zdravý tuk, který má pozitivní vliv na tvorbu hormonů, kardiovaskulární systém a srdeční činnost. Jeho pravidelná konzumace však také souvisí s vyšší odolností imunitního systému, podporou nervového systému, pleti, kloubů a se spánkem. Získat jej můžete především z mastných ryb, ořechů či avokáda. Pokud si nejste jisti, že těchto potravin konzumujete dostatečné množství, určitě sáhněte po tobolkách s „omegou“.

Zinek

Zinek je nezbytný minerál, který podporuje imunitní systém, přispívá k udržení zdravých kostí, vlasů, nehtů a pokožky a podílí se na metabolismu některých důležitých živin v organismu. Jeho konzumace je také spojována s prevencí nachlazení. Získat jej můžete zejména z červeného masa, obilovin, luštěnin, semínek nebo právě doplňků stravy. 

Ať už vsadíte na jakoukoli z výše nabízených alternativ, vaše tělo to ocení a vy ve zdraví přečkáte náročnou podzimní a zimní část roku.
 

Aktuálně