Přejít k hlavnímu obsahu
Gruntovní úklid může být i osvěžující aktivitou
23. 10. 2020
Zdravý životní styl

Gruntovní úklid může být i osvěžující aktivitou

Ať už se řadíme do kategorie pořádkumilovných, nebo naopak k těm, kdo až na tak dokonale „vycíděném“ prostoru pro život nelpějí, stejně se neubráníme tomu, že se po nějakém čase nashromáždí věci, které vlastně nepotřebujeme, ale je nám líto je rovnou vyhodit.

Přitom většinou jen zabírají místo nebo se promění v lapače prachu. Co s tím? Nastal čas udělat si doma pořádek.

Když se řekne generální domácí úklid, nejspíš to u většiny z nás nevyvolá ani špetku nadšení, natožpak elánu a chuti se do očisty obydlí okamžitě vrhnout. A podobné to asi bude, když je řeč o nepořádku v garáži, na půdě nebo třeba jen ve skříni, do které se už nic nevejde a zavřít její dveře je stále obtížnější.

Přesto se i úklid domácnosti může proměnit ve veskrze přínosnou aktivitu. A nejde jen o to, že poté bude byt jako klícka, v garáži konečně objevíte roky hledaný klíč anebo po dlouhé době bez problémů zavřete skříň. Pohyb při úklidu se dá označit za osvěžující fyzickou aktivitu a konečný výsledek, tedy uklizený byt, garáž či skříň přinese i cosi jako harmonii v duši.

Udělejte si pořádek

Věci nevyhazujte, ale darujte

Navíc je podzim s krátkými dny a často pošmourným počasím, které ani trochu neláká ven, ideálním časem na to, vzít domácí úklid opravdu z gruntu a udělat si pořádek ve věcech. Nejspíš budete překvapeni, kolik zbytečností vám doma zabírá místo, a naopak, kolik věcí, které jste třeba marně hledali, najdete. Platí to i pro potraviny. Leckdy s dávno prošlou záruční dobou…

Může to znít jako trochu přitažené za vlasy, ale nepořádek kolem nás může způsobit i napětí ve vztazích a vyvolávat negativní emoce. Nemluvě o tom, že prach, zvířecí chlupy či další nečistoty mohou být doslova časovanou bombou třeba pro alergiky.

Když už se do úklidu pustíte, co s věcmi, které se ocitnou na seznamu „nežádoucích“? Nemusí totiž nutně skončit v popelnici. Stačí probrat oblečení a to, které se nám už nelíbí nebo nenosíme, odnést na charitu. Vy získáte prostor a ještě uděláte někomu radost. Co ale vyhodit? Na to platí nepsané pravidlo dvou let. Co jste dva roky na sobě neměli, může klidně a bez sentimentu jít z domu.

Udržujte pořádek bez většího úsilí

A totéž platí třeba pro hračky a knihy. Jedno ani druhé nepatří do popelnice. Hračky, pokud nejsou rozbité, potěší děti v dětských domovech nebo ve školkách, knihy si zase mohou najít nové čtenáře v antikvariátech, knihovnách nebo tzv. volných knihovnách na nádražích.

Jenže co dělat, když se nám do úklidu zrovna dvakrát nechce? Máme pro vás několik tipů, jak udržet pořádek bez většího úsilí a delší dobu.

  1. Odkládejte věci, klíče, oblečení a poštu na místa k tomu určená, a to hned.
  2. Nádobí dejte do myčky. Případně ho hned umyjte, neskladujte ho ve dřezu.
  3. Nepořádek, i ten sebemenší, ukliďte rovnou. Neodkládejte úklid na později.
  4. Nenechávejte boty po příchodu na chodbě. Ukliďte je rovnou, kam patří.
  5. Pracujete doma? Mějte na pracovním stole opravdu jen to, co potřebujete.

Proměňte svůj životní styl ve zdravý. S Výzvou 211

Toužíte po změně životního stylu? Chcete začít žít zdravě? Proč ne? Pojďme na to! Připojte se i vy a přijměte Výzvu 211, která odstartovala 1. září a potrvá do 31. října 2020. Můžete vyhrát i některou z hodnotných cen. Více informací najdete na adrese: https://www.vyzva211.cz/.

Videa

Více videí
Výzva 211 pro zdravější život