Přejít k hlavnímu obsahu
očkování
15. 2. 2022
Na zdraví se musí chytře

HPV – pamatujte na tři věci

Jsou tři důležité věci, které je potřeba si neustále připomínat ohledně infekce, kterou způsobuje lidský papilomavirus. Bohužel stále nejsou rozšířené tak, jak by měly být vzhledem k závažnosti následků. Měli bychom vědět, že jde o nejčastěji sexuálně přenosné onemocnění, přičemž jsou ohroženy nejen ženy, ale i muži a že účinnou ochranou je očkování.

Infekce, kterou způsobuje lidský papilomavirus (HPV), je v současné době nejčastěji sexuálně přenosným onemocněním, se kterým se během života setká více než tři čtvrtiny populace. Osvěta ohledně této nákazy už nějakou dobu úspěšně probíhá a mladé dívky se nechávají čím dál častěji očkovat, aby jim případná infekce HPV nezpůsobila v budoucnu další a mnohem závažnější potíže. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR v posledních dvou letech zaznamenala až o 30 procent vyšší zájem o toto očkování.

Nicméně je potřeba stále připomínat, že HPV není pouze ženským problémem spojeným s karcinomem děložního čípku. Infekce napadá muže stejně jako ženy. I mužům hrozí vážné nebezpečí v podobě rakoviny řitní části tlustého střeva, penisu, hrtanu, kořene jazyka či krčních mandlí.

Jak se HPV šíří?

HPV můžete získat během sexu s nakaženým člověkem. Nejčastěji se virus šíří prostřednictvím vaginálního nebo análního sexu, ale mnohdy stačí blízký dotyk kůže na kůži. Osoba s HPV může předat infekci i tehdy, pokud sama žádné příznaky infekce nemá. Nákaza se šíří velmi rychle, a pokud jste sexuálně aktivní, můžete dostat HPV, i když jste měli sex pouze s jednou osobou. 

Související zdravotní problémy

Ve většině případů (9 z 10) HPV zmizí sám od sebe zhruba do dvou let bez větších zdravotních problémů. Jestliže ale nezmizí, může způsobit zdravotní problémy, jako jsou genitální bradavice či zmíněné druhy karcinomů, přičemž oba typy onemocnění jsou důsledkem nákazy různými typy HPV.
Než se rozvine rakovina poté, co se člověk nakazil HPV, trvá to často roky, nebo dokonce i desetiletí. Bohužel neexistuje žádný způsob, jak zjistit, kdy a u koho se rozvine z HPV rakovina nebo jiné onemocnění. Zřejmé je pouze to, že lidé se slabým imunitním systémem mohou být méně schopni bojovat proti HPV a mohou mít také větší pravděpodobnost vzniku navazujících zdravotních potíží.

Prevence, diagnostika a léčba 

Abyste snížili riziko nákazy HPV, jedinou účinnou cestou je vsadit na prevenci. Proto:

  • Používejte kondomy pokaždé, když máte sex. Virus však může infikovat oblasti, které kondom nepokrývá, a tak je tou nejbezpečnější variantou pouze a jen monogamní vztah. 
  • Nechte se očkovat. Vakcína proti HPV je bezpečná a účinná. Může chránit před nemocemi (včetně rakoviny) způsobenými HPV. Podstatné je, že očkovaný chlapec se nenakazí od neočkované dívky a ani on nemůže nikoho nakazit.
  • Podstupte vyšetření na rakovinu děložního čípku. Rutinní screening u žen ve věku od 21 do 65 let může zabránit rozvoji karcinomu děložního čípku. U mužů bohužel zatím žádná obdobná možnost neexistuje.

Doposud lékaři nemají k dispozici žádný jiný test, který by zjistil, zda jste právě vy nakaženi HPV. Neexistuje ani žádná léčba samotného viru, je možné léčit pouze zdravotní problémy, které HPV nejčastěji způsobuje.

Nejúspěšnější léčbou je prevence

Z toho, co jsme dosud uvedli, jasně vyplývá nutnost informovat veřejnost o nezbytnosti prevence a vyvíjení jistého tlaku na dívky, ale hlavně na chlapce, aby se nechali včas očkovat. Tato prevence je vlastně zároveň jedinou fungující léčbou nejen HPV, ale též vážnějších zdravotních potíží, jejichž následky mohou být fatální. V České republice každým rokem na zhoubný nádor děložního čípku umírá téměř 300 žen a nepoměrně víc jich onemocní.

Kdo by se měl nechat očkovat? 

Odborníci jednoznačně doporučují očkování u všech chlapců a dívek ve věku 11 a 12 let. Druhou důležitou skupinou jsou mladí dospělí ve věku 26 let, pokud nebyli očkováni již dříve.
Pokud je vám 27 až 45 let, můžete se nechat očkovat také, ačkoli v tomto věkovém rozmezí poskytuje podle lékařů očkování podstatně menší přínos. Většina sexuálně aktivních dospělých totiž již byla vystavena HPV, i když ne nutně všem typům, na které se očkování zaměřuje. 

Jako je v každém věku nový sexuální partner rizikovým faktorem pro získání infekce, tak i v každém věku stojí za to nechat se očkovat. 

ZP MV ČR vám pomůže očkování uhradit

Česká republika byla v roce 2018 třetí zemí na světě, která zavedla u 13letých dívek a chlapců úhradu vakcinace ze zdravotního pojištění. Aktuálně je očkováno kolem 60 procent dívek, ale pouze 25 až 30 procent chlapců. 


Na očkování, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, přispívá ZP MV až 2 000 korun z Fondu prevence. Zájem o očkování proti HPV, které je hrazeno z Fondu prevence, od minulého roku vzrostl ve všech věkových skupinách, nejvíce mezi mladými lidmi ve věku 15 až 20 let a u žen nad 40 let. Skvělou zprávou je, že příspěvek z Fondu prevence ZP MV lze využít i pro očkování v pozdějším věku.
 

S HPV není radno si zahrávat, takže jej určitě neberte na lehkou váhu a nechejte sebe i své děti očkovat, dokud je ještě čas.

Aktuálně