Přejít k hlavnímu obsahu
cestování
25. 8. 2021
Na zdraví se musí chytře

Jak dobře využít cestovní pojištění

Onemocnění nebo úraz jsou nepříjemným problémem samy o sobě. Když se vám navíc přihodí za hranicemi, nepříjemnosti to může jen znásobit. Cestovní pojištění je v takovém případě užitečný pomocník.

Cestovní pojištění 

Cestovní pojištění je věc velmi důležitá a neměli byste zapomínat včas si je sjednat, ještě než někam vyrazíte. Chcete-li mít jistotu, že v případě zdravotních komplikací v zahraničí budete mít vše zajištěné bez starostí a rizika platby z vlastních prostředků, cestovní pojištění je tím správným řešením. V základu kryje pojištění lékařské a léčebné služby včetně služeb asistenčních. Pokryje vám i ošetření mimo státní zdravotnická zařízení v té které zemi, spoluúčast na ošetření, lécích i hospitalizaci a v neposlední řadě také nutnost transportu zpět do České republiky.

Kde a kdy se dočkáte pomoci

Pojištění sjednané u ZP MV ČR kryje pojistné události v České republice a kromě zemí Evropské unie také v dalších smluvních státech, jako je například Albánie, Andorra, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Island, Makedonie, Monako, Ruská federace, Srbsko, Švýcarsko, evropská část Turecka, Ukrajina či Velká Británie.

Díky asistenční službě můžete všechny události řešit nonstop a samozřejmě v českém jazyce. Pracovníci vám přesně poradí, co máte dělat, a předají vám všechny potřebné instrukce týkající se využití cestovního pojištění.

Proč se nejen pojistit, ale i připojistit

Základem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, které vám pomůže v případech náhlého onemocnění, úrazu nebo smrti v zahraničí. 
Na cestách ovšem hrozí nejenom zdravotní problémy, ale i další nepředvídané situace, jako je například krádež zavazadel, jejich ztráta při letecké dopravě, neúmyslné způsobení škody třetí osobě, úraz a další. Připojištění potom kryje:

  • pojištění cestovních zavazadel,
  • pojištění odpovědnosti za škodu,
  • pojištění storna zájezdu,
  • případně další pojištění (dle jednotlivých pojistných podmínek).
     

Náklady na léčbu v některých cizích zemích mnohonásobně převyšují náklady na léčbu v České republice. I když mají naši občané při pobytu ve státech Evropské unie nárok na zdravotní péči na účet svých zdravotních pojišťoven prostřednictvím EZP (Evropský zdravotní průkaz), v mnoha případech je vyžadována vysoká spoluúčast, kterou zdravotní pojišťovny tímto způsobem nehradí. 
 

Novinky pro cesty do zahraničí od ZP MV 211

Situace kolem pandemie se stabilizovala a umožnila znovu otevřít hranice. Mnoho lidí si snaží vynahradit loňský výpadek a zájem o cesty do zahraničí je velký. Nicméně stále je potřeba počítat s tím, že z důvodu nařízené karantény v souvislosti s koronavirem bude například nutné celý zájezd na poslední chvíli zrušit, případně zůstat na místě dovolené nechtěně déle. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra zohledňuje i tyto případy.

Připojištění Covid+ i storno zájezdu

Budete-li jako klienti ZP MV ČR se sjednaným připojištěním umístěni do karantény nebo onemocníte, budou vám uhrazeny neočekávaně vzniklé náklady na delší ubytování a na zpáteční cestu do České republiky. Další novinkou je možnost pojistit si storno zájezdu. Storno lze sjednat pro zájezdy až do výše 50 000 Kč na osobu a lze na něj uplatnit i rodinnou či skupinovou slevu.

Benefity pro rodiny, studenty, záchranáře a další vybrané skupiny

ZP MV 211 nezapomíná na slevy pro rodiny, skupiny nebo například na pojištění zdarma pro jednorázové cesty studentů po Evropě. Dlouhodobě pojišťovna podporuje také ty, kdo pomáhají druhým. Dárci krve, plazmy či kostní dřeně a členové Integrovaného záchranného systému mohou uplatnit speciální slevu na jakékoliv celoroční cestovní pojištění.

Cestovní pojištění by zkrátka mělo být samozřejmostí. Vzhledem k tomu, jaké množství variant a tarifů zdravotní pojišťovna nabízí, není problém si vybrat přesně to, co vám vyhovuje, a sjednat si pojištění takřka „na míru“.