Přejít k hlavnímu obsahu
covid-19 vakcíny
18. 5. 2021
Na zdraví se musí chytře

Jak fungují vakcíny proti COVID-19

Máte rádi přehledné informace? Připravili jsme pro vás srovnání ve světě používaných vakcín, které vědci vytvořili proti novému typu koronaviru.

OBECNÝ PRINCIP VAKCINACE 

Vakcíny obecně fungují tak, že imunitní systém očkovaného člověka připraví na to, aby dokázal rozpoznat konkrétní infekční agens a bránit se proti němu. Po očkování se u daného člověka rozvine imunitní odpověď. Jestliže se očkovaný člověk někdy později virem nakazí, imunitní systém virus rozpozná a tohoto člověka před onemocněním ochrání.

VĚDA V HLAVNÍ ROLI 

Vědci celého světa využili svůj um, aby se utkali v soutěži o nejchytřejší, vysoce účinnou, ke zdraví šetrnou a cenově dostupnou vakcínu. Ze 150 až 200 původních výzkumných projektů po celém světě to nejdále dotáhlo 9 kandidátních vakcín, některé z nich již byly postupně registrovány Evropskou registrační agenturou (EMA) a 4 jsou již dostupné i u nás. 
Jedná se vesměs o novou generaci vakcín, které již neobsahují žádný virus, nesou pouze kopii genetické informace, která ve viru odpovídá za bílkovinnou stavbu jeho hrotíků na povrchu (spike). Pouze tři vakcíny (z Číny a Indie) virus v sobě mají, i když úplně zneškodněný. 

Viz článek Ověřené informace o vakcínách proti COVID-19 na: https://www.nzip.cz/clanek/1079-overene-informace-o-vakcinach-proti-covid-19
 

Očko-látky A  Očko-látky B  Očko-látky C

Očko-látky D  Očko-látky E  Očko-látky F

DALŠÍ VAKCÍNY používané ve světě

Sinopharm, Sinovac, Bharat Biotech
Všechny vakcíny pracují se samotným virem SARS-CoV-2, který je zneškodněný chemickou látkou, aby se v těle nemohl množit, ale aby vyvolal imunitní odpověď jako po prodělání nemoci. Tato 2. generace výroby vakcín je již v Evropě a USA překonána, a proto tyto přípravky v dohledné době nebudou pro evropský trh registrovány. 

Zpracovala: MUDr. Gianna Conti, květen 2021
 

Aktuálně