Přejít k hlavnímu obsahu
Jak jde dohromady vrcholový sport a diabetes 1. typu
9. 11. 2022
Nemoci

Jak jde dohromady vrcholový sport a diabetes 1. typu

Anna Fernstädt, juniorská mistryně světa ve skeletonu, a Klára Sochorová, lékařka Kliniky diabetologie v IKEM, přibližují aspekty života s diabetem 1. typu. Co se změnilo v životě vrcholové sportovkyně?

Kdo může onemocnět diabetem 1. typu, o němž možná slýcháme méně než o tom druhém, který je více spojován s životním stylem? Jak žít s touto nemocí? A jak ovlivňuje naši aktivitu, například sportování? Odpovědi na tyto otázky můžete slyšet od Anny Fernstädt, které nedávno toto onemocnění diagnostikovali, v podcastu Zdraví v kostce připravovaném ZP MV ČR. Není to však jen pohled vrcholové sportovkyně, v jejímž životě tak nastala zásadní změna. Spolu s ní odpovídá na otázky její lékařka Klára Sochorová, která působí na Klinice diabetologie v pražském IKEM a zprostředkovává nám pohled takříkajíc z druhé strany.

Dozvídáme se, že lékaři mají vlastně pacienty-sportovce v oblibě. Jako přínos vnímají, že sportovci jsou často poučenější o fungování svého těla a souvislostech s životosprávou. Jsou více soustředění na dodržování nějakého režimu a jejich cílevědomost napomáhá k úpravě a přijetí režimu nového, například režimu pacienta s diabetem 1. typu. To ostatně vyplývá i z osobní zkušenosti, jak o ní hovoří v podcastu Anna. Je zajímavé slyšet takzvaně z první ruky, jaké signály vysílá tělo a co předchází chvíli, kdy je jasné, že odpověď na tyto projevy dá jen speciální vyšetření. 

Rozvoj diabetu může trvat měsíce, ale i roky. Nejprve dochází k imunitnímu procesu, který se poté začne projevovat změnami metabolismu. Jedním z příznaků je například ztráta hmotnosti. Jak poznamenává doktorka Sochorová, vzhledem k tomu, že velká část populace má nadváhu, většina lidí se vlastně přiblíží k ideální hmotnosti a nevnímá to jako signál varovný. Ale příznaků je samozřejmě více. U Anny, která je jako vrcholová sportovkyně v dobré a vyvážené kondici, byla však rychlá ztráta 4 kilogramů signálem viditelným.

Poslechnout si, jak se vrcholové sportovkyni změnil život s příchodem diabetu 1. typu, je inspirativní. Pro ty, kdo touto nemocí také onemocněli, ale vlastně pro všechny, kdo se snaží žít zdravým životem. Žít s touto nemocí znamená soustředění a plánování a to se dá jistě vztáhnout i na naše úsilí o to, mít své zdraví ve svých rukách a nenechat se od toho ničím odradit.

Sportovat na vrcholové úrovni jde i s diabetem 1. typu

Aktuálně