Přejít k hlavnímu obsahu
šťastná rodina
19. 2. 2022
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Jak mít šťastnou mysl každý den

Život každého z nás je plný vzestupů a pádů. Všichni se občas cítíme smutní, úzkostní či tak trochu ztracení. Ale tyto pocity neurčují, kým jsme, ani to, jaký bude náš den, týden nebo rok. Je potřeba změnit své myšlenky a nálady, především díky pozitivnímu myšlení, všímavosti a schopnosti naplno vnímat přítomný okamžik.

Chcete si vybudovat šťastnou mysl? V článku Buďte šťastní každý den jste si mohli přečíst o základních kamenech této stavby. Úsměv, cvičení a spánek. Přidejte k nim další doporučení, abyste na cestě ke zdravé mysli neponechali nic náhodě. 

Buďte s rodinou a přáteli

Jednou z pěti věcí, kterých lidé před smrtí nejvíce litují, je to, že netrávili dostatek času se svou rodinou a přáteli.
Že čas strávený s přáteli je pro vás prospěšný, dokazuje i výzkum. Čas ve společnosti blízkých lidí je velmi cenný, pokud jde o zlepšení vašeho štěstí a platí to i pro introverty. Několik studií potvrdilo, že čas strávený s přáteli a rodinou má velký vliv na to, jak šťastní se cítíme.
 

Daniel Gilbert na základě všech zjištění dospěl k pěknému a výstižnému shrnutí: „Jsme šťastní, když máme rodinu, jsme šťastní, když máme přátele, a téměř všechny ostatní věci, o kterých si myslíme, že nás dělají šťastnými, jsou ve skutečnosti jen způsoby, jak získat více blízkých přátel.“

Existují i studie zabývající se dlouhověkostí. Štěstí pocházející ze vztahů, a zejména to, jak pomáháme ostatním, jsou důležitými faktory pro dlouhý a spokojený život.

A pokud člověk upřímně cítí, že má přátele a příbuzné, na které se může spolehnout v těžkých časech, pak je taková osoba i fyzicky zdravější. Jak se ukazuje, ti, kdo se cítí milovaní, žijí déle. Ještě větší přínos pro dlouhý, zdravý a šťastný život má pomoc ostatním. Z výzkumů vyplynulo, že lidé, kteří pomáhali svým přátelům a sousedům, radili a pečovali o druhé, se často dožívají vysokého věku.

Meditujte

Meditace se často doporučuje jako důležitý zvyk pro zlepšení soustředění, jasného myšlení a pozornosti, nebo také tehdy, pokud se potřebujete zklidnit, zbavit se stresu a uvolnit se. Ukazuje se, že meditace je také velmi užitečná pro zvýšení pocitů štěstí a spokojenosti. Meditace doslova vyčistí vaši mysl a zklidní vás. Je to vlastně ten nejúčinnější způsob, jak žít šťastnější život. 

Studie potvrzují, že v minutách bezprostředně po meditaci zažíváme pocity klidu a spokojenosti, stejně jako zvýšenou všímavost a empatii. A výzkum dokonce také ukazuje, že pravidelná meditace může trvale „přeprogramovat“ mozek tak, aby se zvýšila produkce těch správných hormonů, které mají vliv na prožívání pocitů štěstí.
 

Skutečnost, že můžeme opravdu změnit strukturu našeho mozku prostřednictvím meditace, je poměrně převratné zjištění a pro náš další život nesmírně optimistické. Můžete být vlastně pořád v pohodě, i když zažíváte těžké a nepříznivé situace, protože to, jak se dnes cítíte a myslíte, není trvalé. A dokonce vy sami to můžete změnit.

Procvičujte vděčnost

Jedná se o zdánlivě jednoduchou strategii, která má ovšem obrovský vliv na váš pohled na svět a prožívání životní spokojenosti. Existuje mnoho způsobů, jak praktikovat vděčnost, od vedení deníku věcí, za které jste vděční, sdílení každodenních dobrých věcí s přítelem až po projevy vděčnosti, kdy ostatním dáváte najevo, jak moc si vážíte toho, co dělají.
I na téma vděčnosti proběhly vědecké experimenty. Účastníci byli vedeni k tomu, aby si všímali věcí, za které byli každý den vděční. A díky této jednoduché praxi se jejich nálady statisticky významně zlepšily.

Journal of Happiness Studies publikoval studii, která používala psaní dopisů vyjadřujících vděčnost k testování, jak může vděčnost ovlivnit naši úroveň štěstí. Účastníci výzkumu během tří týdnů napsali tři děkovné dopisy. Výsledky ukázaly, že psaní dopisů, které vyjadřovaly vděčnost, zvýšilo pocity štěstí a spokojenost s vlastním životem u 82 procent účastníků, a zároveň významně snížilo depresivní příznaky u těch, u koho byly symptomy depresivního typu přítomny.

Rodina a přátelé, úsměv, cvičení, spánek, meditace a vděčnost. Každá z těchto věcí, je hodnotná sama o sobě. Dohromady tvoří neporazitelnou ochranu před nešťastnou myslí. Vyzkoušejte je, stojí to určitě za to.
 

Aktuálně