Přejít k hlavnímu obsahu
zimní dny
2. 2. 2022
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Jak ve zdraví přežít týdny bez slunce

Jako každý rok jsou tu celé týdny, kdy je obloha olověně šedá a těžká jako stará vojenská deka. Doléhá na nás kvůli tomu tíživá nálada. Nic se nám nechce podnikat, ráno se budíme s touhou opět zavřít oči a za zavřenými víčky všechno přečkat v bezpečí a teple vlastní postele. Důvod, proč tohle každý rok znovu zažíváme, je ten, že nám zoufale chybí slunce.

Únava a jistá nevýkonnost jsou přirozenou reakcí organismu na krátký den. 
Pralidé nejspíš udělali to, že od října do dubna seděli v jeskyni u ohně, pospávali a povídali si. Jenže v naší západní civilizaci to zkrátka není možné, a proto přinášíme pár triků, jak nad temnými dny vyzrát.

Udělejme si z domova „sun“ zónu

Pro období, kdy ve čtyři hodiny odpoledne padne tma, je skvělé, když je součástí našeho domova oranžová, narudlá a žlutá barva, tedy asociace na sluneční paprsky. Obzvláště oranžová barva povzbuzuje mozek a je lékem při nervovém vyčerpání. Takže svetr, šála, přikrývka či polštářek v těchto teplých barvách bude jako malý ohříváček pro vaše oko a potažmo i duši.

Hleďme do ohně

Prvek ohně je velmi výrazný „oteplovač“, a to i v malém množství. Velice rychle ho náš mozek vyhodnotí jako zdroj tepla a světla, a tím také něčeho příjemného.
Takový praskající krb přispěje k duševní pohodě a lépe nám pomůže snášet zimní temnotu. Ale krb nemáme po ruce pokaždé. Prvek ohně vykouzlíme i pomocí několika pořádných svícnů, které každý večer zapálíme. A věřte, že náš mozek na tyto podněty zareaguje vždy pozitivně. Budete se těšit na každou chvíli, kdy se uvelebíte na své oblíbené místečko na pohovce a zahledíte se do plamenů…

V zimě s medem

Med je včelami tvořen pro snadnější přežití zimy a pro regeneraci tělesných sil. Víme, že ony netvoří med pro nás, a tak bychom jim měli být vděční, že se s námi o něj podělí. Za vyzkoušení stojí životodárná kombinace medu a skořice v poměru jedna ku jedné. Stačí užívat pravidelně kávovou lžičku kolem třetí hodiny odpoledne, kdy tělesná vitalita zažívá výrazný útlum, a hned budete mít energie na rozdávání. V případě těhotenství se rozhodně skořici vyhněte a zůstaňte jen u přírodního medu.

Místo paprsků si dejte déčko

Nutně potřebujeme vitamin D, který v létě dostáváme díky působení slunce, konkrétně UVB paprsků. Protože je ho v zimě málo, je dobré si pomoci jídlem, které obsahuje vitamin D. Ryby, zejména losos, vejce nebo mléko. Nemůžete? Zkuste to s vitaminem D z lékárny.

Pomocí těchto jednoduchých triků můžeme v sobě probudit vlastní vnitřní světlo, které nám pomůže přečkat temné dny až do chvíle, než k nám skrze záclony vtrhne jaro a všechno, včetně nás samotných, dostane nový životní náboj a energii.
 

Aktuálně