Přejít k hlavnímu obsahu
zimní dny
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Jak ve zdraví přežít týdny bez slunce

Jako každý rok jsou tu celé týdny, kdy je obloha olověně šedá a těžká jako stará vojenská deka. Doléhá na nás kvůli tomu tíživá nálada. Nic se nám nechce podnikat, ráno se budíme s touhou opět zavřít oči a za zavřenými víčky všechno přečkat v bezpečí a teple vlastní postele. Důvod, proč tohle každý rok znovu zažíváme, je ten, že nám zoufale chybí slunce.

Únava a jistá nevýkonnost jsou přirozenou reakcí organismu na krátký den. 
Pralidé nejspíš udělali to, že od října do dubna seděli v jeskyni u ohně, pospávali a povídali si. Jenže v naší západní civilizaci to zkrátka není možné, a proto přinášíme pár triků, jak nad temnými dny vyzrát.

Udělejme si z domova „sun“ zónu

Pro období, kdy ve čtyři hodiny odpoledne padne tma, je skvělé, když je součástí našeho domova oranžová, narudlá a žlutá barva, tedy asociace na sluneční paprsky. Obzvláště oranžová barva povzbuzuje mozek a je lékem při nervovém vyčerpání. Takže svetr, šála, přikrývka či polštářek v těchto teplých barvách bude jako malý ohříváček pro vaše oko a potažmo i duši.

Hleďme do ohně

Prvek ohně je velmi výrazný „oteplovač“, a to i v malém množství. Velice rychle ho náš mozek vyhodnotí jako zdroj tepla a světla, a tím také něčeho příjemného.
Takový praskající krb přispěje k duševní pohodě a lépe nám pomůže snášet zimní temnotu. Ale krb nemáme po ruce pokaždé. Prvek ohně vykouzlíme i pomocí několika pořádných svícnů, které každý večer zapálíme. A věřte, že náš mozek na tyto podněty zareaguje vždy pozitivně. Budete se těšit na každou chvíli, kdy se uvelebíte na své oblíbené místečko na pohovce a zahledíte se do plamenů…

V zimě s medem

Med je včelami tvořen pro snadnější přežití zimy a pro regeneraci tělesných sil. Víme, že ony netvoří med pro nás, a tak bychom jim měli být vděční, že se s námi o něj podělí. Za vyzkoušení stojí životodárná kombinace medu a skořice v poměru jedna ku jedné. Stačí užívat pravidelně kávovou lžičku kolem třetí hodiny odpoledne, kdy tělesná vitalita zažívá výrazný útlum, a hned budete mít energie na rozdávání. V případě těhotenství se rozhodně skořici vyhněte a zůstaňte jen u přírodního medu.

Místo paprsků si dejte déčko

Nutně potřebujeme vitamin D, který v létě dostáváme díky působení slunce, konkrétně UVB paprsků. Protože je ho v zimě málo, je dobré si pomoci jídlem, které obsahuje vitamin D. Ryby, zejména losos, vejce nebo mléko. Nemůžete? Zkuste to s vitaminem D z lékárny.

Pomocí těchto jednoduchých triků můžeme v sobě probudit vlastní vnitřní světlo, které nám pomůže přečkat temné dny až do chvíle, než k nám skrze záclony vtrhne jaro a všechno, včetně nás samotných, dostane nový životní náboj a energii.
 

Aktuálně