Přejít k hlavnímu obsahu
jaro
2. 3. 2022
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Jarní probouzení je tady

Stejně jako rostliny a hibernující zvířata jsme i my naladěni na roční období. Přibývá slunečního světla, tak důležitého pro naše tělo a mysl. Melatoninu ubývá a přibývá hormonů štěstí. Co všechno nás s přicházejícím jarem čeká?

Letos nastane jarní rovnodennost 20. března v 16.33. Možná jste se ve škole učili, že jaro začíná 21. března, ale toto datum je pohyblivé, a v zásadě na něm ani příliš nezáleží. Začátek sezony není astronomický, jde o to, kdy začneme jaro pociťovat uvnitř sebe a kolem sebe a kdy se stejně jako dosud spící příroda začneme probouzet i my. Je to ten pocit optimismu. Zlepšení nálady a zvýšení energetické hladiny, které nás každoročně zasáhnou. 

Co se to s námi děje?

Nástup jara je často spojen se změnou naší nálady. Cítíme se více aktivní. Plní energie. Šťastnější. Zamilovaní. Neklidní. Trochu rozptýlení. Stejně jako u hibernujících zvířat se ukazuje, že i lidé instinktivně reagují na změny ročních období.     

Vědci dokázali, že větší dávka denního světla na jaře je detekována našima očima a aktivuje epifýzu našeho mozku. Tato oblast o velikosti hrášku reaguje snížením sekrece melatoninu – tedy hormonu, který reguluje naše denní biologické hodiny a je důležitý pro kontrolu nálady, energetické hladiny, ale hlavně spánku. Jak se dny prodlužují, hladiny melatoninu klesají a my se stáváme aktivnějšími. Naše nadšení a sebevědomí stoupají. 

Na druhou stranu, v kratších zimních dnech ale hladina melatoninu stoupá, což způsobuje pomalý, letargický pocit, který nás nutí zůstat, pokud možno, celý den v posteli.

Sluneční světlo a serotonin

Vystavení se slunečnímu záření také ovlivňuje uvolňování dalšího hormonu – serotoninu. Hladiny tohoto hormonu štěstí stoupají. Není divu, že se v tomto ročním období cítíme povzneseni. Vitamin D může také hrát svoji roli. Nezbytnou chemickou látku pro zdravé kosti a zuby vyrábíme pouze tehdy, když je naše pokožka vystavena slunečnímu záření (UVB). 
 

S teplejšími a delšími dny je slunečního světla víc a my tak doplňujeme vitamin D, díky čemuž se cítíme zdravější a následně šťastnější.

Druhá strana mince

Na druhou stranu tu ale máme nechvalně proslulou „jarní únavu“. Historicky odkazuje na nedostatek vitaminu C v minulosti. Během zimy v 18. století, kdy nebyla k dispozici čerstvá zelenina, bylo běžné, že lidé vyčerpali zásoby vitaminu C ve svém těle. Stav, který je dnes známý jako kurděje, se projevil v tomto ročním období, takže se stal známým právě jako „jarní nemoc“ nebo „jarní únava“. Pacienti byli velmi slabí, s otoky kloubů, měli uvolněné zuby a špatně se jim hojily rány. V extrémních případech tento stav nepřežili. Naštěstí jsou v dnešní době kurděje opravdu výjimečné, ale název zůstal. 
 

Jarní únava je spojována s dlouhými chladnými měsíci, které pro tělo představují obrovskou zátěž. Respirační infekce, nedostatek fyzické aktivity i snížený příjem vitaminů a slunečních paprsků vede k celkovému oslabení organismu, které se projeví právě na jaře.

Proč jsme na jaře plní lásky a touhy?

Kromě toho, že jsme veselí, cítíme se v tomto ročním období také plní lásky. Ale není náhoda, že jsme k romantice vnímavější. Náš mozek na jaře přirozeně produkuje více dopaminu – dalšího hormonu, který je spojen se štěstím, aktivitou a novými zkušenostmi. Všechny naše smysly jsou dramaticky ovlivněny probuzením jara. Teplo slunce, jasné barvy a vůně, zvuk ptáků. Tyto zkušenosti nám poskytují skutečné dopaminové bomby, což nás také činí náchylnějšími k lásce. Dokonce spouští produkci testosteronu – hormonu, který je spojen se sexuální touhou jak u mužů, tak u žen.
 

Jaro je čas oslav. Někdy až bizarní obřady, často sahající až do starověku, se vyskytují v tomto ročním období v mnoha zemích světa. Přijměme proto toto magické období, ať už pro nás znamená cokoli – štěstí, lásku nebo jen zdravou dávku adrenalinu. Dejte sbohem všem zimním depresím a ponořte se do jarní euforie.

A pokud chcete ve svém životě něco změnit, právě teď přichází ten správný čas. Využijte náporu jarní aktivity a vrhněte se na hubnutí, zdravé stravování, do jazykových či fitness kurzů. Nebo si jen naordinujte procházky probouzející se přírodou.