Přejít k hlavnímu obsahu
očkování klíště
26. 1. 2022
Na zdraví se musí chytře

Klíšťata jsou zalezlá – očkujte se proti encefalitidě

Proč je potřeba se očkovat proti klíšťové encefalitidě? Kdy je nejvhodnější doba? Jak přispívá zdravotní pojišťovna?

Proč

Klíšťová encefalitida je onemocnění, které napadá nervový systém a může až fatálně zasáhnout do vašeho života. S následky se bojuje těžko a znamenají dlouhodobou, či dokonce trvalou zátěž. Patří mezi ně chronické bolesti hlavy, poruchy paměti, problém se soustředěním, únava, pískání v uších, a dokonce psychické problémy. Bohužel, v evropském měřítku je Česká republika zemí s největším výskytem tohoto onemocnění. Podmínky pro aktivitu klíšťat jsou tu příznivé a ohnisek je zde mnoho. Setkat se s nakaženým klíštětem je příliš snadné. Třeba i na procházce v parku. Očkování je v současnosti jediná fungující ochrana před nakažením. To jsou argumenty, proč očkování proti klíšťové encefalitidě podstoupit. Otázka tedy nezní proč, ale kdy.

Kdy 

Pozitivní je, že do očkování je možné se pustit během celého roku. Zapomeňte na neopodstatněný mýtus, že lze očkování podstoupit pouze a jen v zimě. Jen je potřeba počítat s tím, že budete chráněni až po podání druhé dávky. Interval mezi první a druhou dávkou je jeden měsíc, 14 dní jen v případě zkráceného očkovacího schématu. Výhoda zimního času spočívá v tom, že když venku mrzne, nemusíte myslet na ochranu před klíšťaty během tohoto inkriminovaného časového úseku. Pokud tedy máme mluvit o nějakém vhodném čase, je to během zimy, než začne sezona ohrožení, než se klíšťata proberou k aktivní činnosti. Čas potřebný ke kompletnímu očkovacímu cyklu, který zahrnuje tři aplikace vakcíny, je 5 až 12 měsíců.

Jak přispívá pojišťovna

Zdravotní pojišťovny aktivně podporují tuto prevenci a na vakcinaci, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, přispívají menším či větším příspěvkem.


Například od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR dostanete, jako její klient, až 2 000 korun. Prohlédněte si Bonusy na prevenci, kde najdete informace o příspěvcích na očkování. Možná se rozhodnete nejen pro očkování proti klíšťové encefalitidě.

Aktuálně