Přejít k hlavnímu obsahu
otužování
29. 12. 2022
Zdravý životní styl

Kvůli otužování nemusíte do ledu

Na otužování nepotřebujete řeku ani rybník s ledovou vodou. Být otužilý neznamená jen to, že zvládáte extrémní podoby pobytu v chladu. Jak se otužovat, když vaším cílem není plavání mezi kusy ledu?

Když se dnes řekne otužování, představíme si za tímto slovem nejspíš ty neviditelnější a dá se říct nejatraktivnější aktivity – noření se do kádě s ledem či výšlap na Sněžku v kraťasech. Otužování získalo na popularitě, je to trend posledních let, a tak se s těmito podobami otužování setkáváme mnohem častěji než dřív. Určitě na tom není nic špatného, protože pokud se otužování věnujete správně a vaším konečným cílem jsou některé z těchto extrémnějších aktivit, na které je potřeba se pečlivě a důsledně připravovat, má to bezesporu pozitivní přínos pro vaše tělesné i duševní zdraví.

Otužování posiluje imunitu – otužené tělo lépe čelí útokům různých virových onemocnění. Zdravé a rozumné otužování je nesmírně blahodárné i pro kardiovaskulární systém, protože pomáhá snižovat riziko vysokého krevního tlaku. Nezanedbatelné je i zvyšování psychické odolnosti.

Nemusíte do ledu

Pokud vás žádná ze zmíněných aktivit neláká, neznamená to, že musíte být o pozitivní účinky otužování ochuzeni. Otužování má mnoho podob. Stačí si vzpomenout, co jsme si pod pojmem otužování vybavili před relativně málo lety. Vrcholem byly záběry skupinového koupání v řece. O nějakých výpravách do hor v šortkách či „lebedění si“ v bazénku s ledem jsme neměli ani ponětí. Se slovem „otužování“ se pojily tak jednoduché věci jako ranní cvičení v zimě při otevřeném okně, nebýt nabalený jako pumpa, když není ani pod nulou, spaní při otevřeném okně a hlavně studená sprcha. Studená sprcha je začátkem pro každou formu otužování. Někdo s ní začíná, aby si mohl po nějakém čase zaplavat v ledové vodě, a někdo se spokojí jen s ní. Zdravotní přínos však ani v takovém případě nemusí být o nic menší. Dokonce i když si budete studenou vodou sprchovat jen předloktí a nohy ke kolenům, pozitivní výsledek se dostaví. Pro tělo je užitečná i tato zdánlivě malá míra otužování. Zkuste to dnes, než vylezete z vany či sprchy. Alespoň na pár vteřin. Příjemné to samozřejmě hned nebude. Bude to chtít několik dnů přemáhání, nicméně za relativně krátký čas to pro vás už nebude šok, ale příjemné zakončení koupele a dokážete bez problémů postupně prodlužovat dobu, kdy na sebe studenou vodu pouštíte. Účinky vašeho „malého“ otužování se dostaví brzo. Tak směle do toho.
 

Aktuálně