Přejít k hlavnímu obsahu
popálení
8. 10. 2021
Na zdraví se musí chytře

Mezinárodní den boje proti popáleninám

V pátek 8. 10. 2021 si připomínáme další z významných dnů, které Světová zdravotnická organizace (WHO) každoročně vyhlašuje jako připomínku problémů, s nimiž se lidstvo potýká.

Mezinárodní den boje proti popáleninám byl vyhlášen, abychom si všichni připomněli, jak důležité je jim hlavně předcházet a chránit děti před úrazy, při nichž se mohou popálit. K tomu nejdůležitějšímu, co musíme mít neustále na zřeteli, patří například správné zacházení s pyrotechnikou, opatrnost při manipulaci s horkým olejem, blízkost rozžhavených kamen a podobně.

Popáleniny patří mezi vůbec nejhorší úrazy

Popáleniny ohrožují naše zdraví, a dokonce i náš život. Navíc jde o velmi bolestivé poranění, jehož léčba, obzvláště u hlubokých a rozsáhlých případů, může být i celoživotní. Boj proti popáleninám je více či méně úspěšný, ale díky působení WHO se problémy nahlas pojmenovávají a do boje se zapojuje stále více států a organizací.

Popáleniny jako historická i současná hrozba

Osmého října si také připomínáme válečné úrazy s následkem popálení, které jsou i dnes způsobovány nejrůznějšími zbraněmi, zbraněmi hromadného ničení, ničivými chemickými látkami nebo výbuchy. Snímek popáleného dítěte z Hirošimy obletěl celý svět a dodnes je mementem pro celé lidstvo.

Popáleninové úrazy hrozí také u dopravních nehod, kterých kvůli houstnoucí dopravní infrastruktuře neustále přibývá. Neopatrnost, nedodržování předpisů, stres nebo touha po rychlosti a adrenalinu mohou způsobit doživotní trauma a velmi bolestivé léčení s nejistým výsledkem.

Stojí za to připomenout i ty, kterým takové úrazy bezprostředně hrozí při jejich práci nebo záchraně lidských životů. Své životy dávají všanc ohni a jeho ničivé síle dobrovolní i profesionální hasiči, záchranáři i policisté.

Léčba popálenin je těžká, dlouhodobá a nákladná

Určitě nesmíme zapomínat ani na ty, kdo se s důsledky takových stavů potýkají. Jsou to především plastičtí chirurgové. Ostatně už samotný vznik toho lékařského oboru ovlivnily nejvíce popáleninové úrazy z 1. světové války. Zasáhly také Novozélanďana sira Harolda Gilliese, který je považován za zakladatele oboru plastické chirurgie, i když některé zákroky se prováděly již mnohem dříve. 

Zkušenosti tohoto veterána a skvělého lékaře přilákaly do oboru celou řadu následovníků a vedly k tomu, že jeden z jeho žáků založil organizaci Guinea Pig Club, což je sdružení pacientů, kteří za druhé světové války podstoupili plastický zákrok.
 

Otcem české plastické chirurgie, která na poli léčení úrazů po popáleninách dosahuje nebývalých úspěchů, je akademik František Burian, zakladatel stanice plastické chirurgie v Temešváru, která byla později převedena do nemocnice na Královských Vinohradech a dnes patří ke špičkovým světovým pracovištím pro léčbu popálenin.

Jak už bylo řečeno, popáleniny jsou nesmírně bolestivým úrazem a často vyžadují dlouhou a komplikovanou léčbu s trvalými následky a nezřídka také s hlubokými jizvami na těle i na duši. Tato léčba bývá spojena i s nemalými výdaji z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny na léčbu popáleninových úrazů vynakládají až 40 milionů Kč ročně.

Odborníci informují veřejnost


Během Mezinárodního dne boje proti popáleninám se i v České republice konají různé akce, které mají za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o problematice a o tom, jakou specializovanou léčbu musí lidé s popáleninami absolvovat.

V rámci jednotlivých oddělení plastické a estetické chirurgie fungují specializovaná popáleninová centra, která v České republice najdete v Praze, Brně, Ostravě a Olomouci. Plastičtí chirurgové se věnují například konzervativnímu ošetřování lehkých a středně těžkých popálenin, chirurgické léčbě popálenin včetně transplantace kůže, operační korekci jizev po popálení, laserterapii jizev po popálení, ale také komplexní rekonstrukční léčbě, přičemž výjimkou nejsou ani víceetapové rekonstrukce. 
 

Lékařskou péči doplňuje následná péče, které se například už od roku 2013 věnuje obecně prospěšná společnost Popálky. Zde se dostane popáleným lidem a jejich blízkým pomoc, aby se dokázali lépe vyrovnat se sociálními, psychologickými a fyzickými následky úrazu, a pracovníci společnosti podporují lidi stižené popáleninami, aby se co nejdříve mohli vrátit k aktivnímu životu.

S ohněm si není radno zahrávat. Internet je plný tragických případů popálenin, ke kterým při troše pozornosti nemuselo vůbec dojít. Buďte na sebe opatrní a zůstávejte zdraví.