Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den orgasmu
9. 8. 2023
Zdravý životní styl

Mezinárodní den orgasmu

Podle některých kalendářů připadá na 8. srpen Mezinárodní den ženského orgasmu. Je to příležitost připomenout si, jaké má tento přirozený a intenzivní prožitek zdravotní přínosy.

Připomínat orgasmus, který je jedním z nejsilnějších tělesných i psychických pozitivních prožitků, které nám byly naděleny, jen jednou v roce, působí poněkud disproporčně. Zvlášť když máme k dispozici výzkumy, ze kterých vyplývá, že ve stabilním partnerském vztahu dojde k pohlavnímu styku dvakrát až třikrát týdně. A co se týče myšlenek na sex, tak většina lidí na něj myslí každý den, a to dokonce i několikrát.

Ale nejde koneckonců o to, co v kalendáři je nebo není, ten není určující, abychom se věnovali tomu, co je pro náš zdravý a spokojený život důležité. Podle toho, co všechno nám orgasmus přináší, dá se doslova brát jako plnohodnotná zdravotní prevence. 

Co všechno přináší „pohlavní vyvrcholení, jehož podstatou jsou stahy pánevního dna a svalstva orgánů v malé pánvi s výrazným emočním zážitkem“, abychom použili lékařský jazyk? 

Je to vlastně to nejpřirozenější a nejpříjemněji podávané antidepresivum. Při orgasmu se vylučují samé pozitivní látky. Těmi nejvýraznějšími jsou dopamin navozující pocit štěstí a oxytocin, kterému se také říká hormon lásky. Oxytocin tlumí ty oblasti mozku, které jsou spojené s úzkostí, stresem a pocity strachu. Pravidelný orgasmus tak přináší větší hladinu spokojenosti a vyrovnanosti. Orgasmus „doručí“ antidepresivum, které dokáže odplavit různé negativní emoce posbírané za poslední dny a dojde k tolik potřebnému uvolnění. 

Orgasmus má vliv nejen na naši psychickou pohodu. Pomáhá prokrvení orgánů, což má mimo jiné i vliv na pravidelnost menstruačního cyklu. Posiluje také svalstvo pánevního dna. Roztahování cév působí posilujícím způsobem na srdce a krevní oběh. Pravidelný sexuální život udržuje zdravou hladinu estrogenu, což se pozitivně projeví například na kvalitě kůže a snižuje riziko osteoporózy.

Ještě se zastavme u oxytocinu. Ten má kromě příznivého vlivu na psychiku ještě další velmi důležitou schopnost. Podle lékařských výzkumů brání rozšíření rakovinných buněk, a proto omezuje růst nádorů ve vaječnících či v prsou.

Jak vidíte, přínos orgasmu pro naše zdraví je hodně široký, a to zde není zdaleka zmíněno vše. Na závěr tedy ještě jeden poznatek, který je velmi důležitý.
Orgasmus jako součást pravidelného sexuálního života posiluje partnerský vztah a přináší partnerům celkovou spokojenost.

Aktuálně