Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den zdravotně postižených
3. 12. 2021
Nemoci

Mezinárodní den zdravotně postižených

Třetí prosincový den je věnován zdravotně postiženým lidem. Je to právě čtyřicet let, kdy byl poprvé vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů. Koho se Mezinárodní den zdravotně postižených týká a jaký je vlastně jeho význam?

Dá se říct, že Mezinárodní den zdravotně postižených se týká všech lidí. Nejen samotných zdravotně postižených. Osob fyzicky, duševně, mentálně či smyslově postižených je jen v České republice podle údajů Českého statistického úřadu 13 procent, tedy více než milion. Na celém světě je podle nejnovějších odhadů zdravotně postižených až jedna miliarda. Jedná se tak vlastně o velmi početnou menšinu. I přes tento vysoký počet se však stále potýkají s těžkostmi v každodenním životě, a dokonce i s předsudky.

Mezinárodní den zdravotně postižených má přispět ke zvýšení povědomí o této tematice. Přitáhnout pozornost širší veřejnosti k informacím o tom, jak komplikovaný život často zdravotně postižení mají. Jak jsou pro ně věci, jež jsou pro zdravé osoby snadno dostupné a samozřejmé, někdy obtížně dosažitelné. Může to být vzdělání, pracovní uplatnění, ale i doprava nebo sportovní a kulturní vyžití. Dlouhodobým cílem je odstraňování překážek, které brání handicapovaným, aby se co nejvíce začlenili do všech běžných činností společnosti.

V České republice působí celá řada společností, které se zaměřují na pomoc se začleněním zdravotně postižených. Možná pro nás může být tento mezinárodní den podnětem pro to, abychom si vybrali společnost, která je nejblíž našemu srdci, a začali ji podporovat.
 

Aktuálně