Přejít k hlavnímu obsahu
salát s květákem
22. 12. 2021
Jídlo

Na Vánoce nemusí být těžko od žaludku

Recept na lehčí bramborový salát, díky kterému nemusíte mít výčitky, že jste to na Vánoce zase přehnali s jídlem.

Znáte ty chvíle o vánočních svátcích, kdy jsou všichni okolo vás příjemně uondaní přísunem lahůdek a vy nemusíte zrovna nic dělat ani nikoho hostit. Jste pohodlně usazení v pohovce, nohy na stolku a v nastalém tichu a klidu vám dojde, jak těžko od žaludku vám už pár hodin je… Přicházejí výčitky… Následují předsevzetí s velkým rizikem neúspěchu. Nejspíš z nich totiž opět vzejdou jen další výčitky a předsevzetí.
Ano, je to každoroční šmouha na neposkvrněném rouchu Vánoc.
Pojďte letos zkusit něco, co má velkou šanci tu šmouhu vůbec nevyrobit.
Letos si udělejte zdravý „bramborový“ salát bez brambor. Na scénu přichází květák.

Jak na to?

Květák rozeberte na malé růžičky. Oloupejte celer, mrkev a vše uvařte na skus (raději každé zvlášť). Pozor! Hlavně nerozvařit. Po uvaření nechte vše vychladnout.
Po vychladnutí květák, celer a mrkev nakrájejte na kostičky a vše smíchejte. Přidejte hrášek, najemno nakrájenou cibuli, kyselé okurky, vejce uvařená natvrdo, majonézu, dijonskou hořčici a vše promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. 
Salát dejte odležet přes noc do chladna, druhý den totiž bude mnohem lepší.

Co potřebujete na 3 porce salátu:

  • 300 g  květáku     
  • 400 g  celeru
  • 160 g  směsi mrkve s hráškem    
  • 3 ks     vejce    
  • 4 ks     kyselé okurky     
  • 1/2      cibule
  • 3 lžíce majonézy 
  • 3 lžičky Dijonské hořčice
  • Sůl, pepř     

A kdyby přece jen letos nějaká ta malá „šmouha“ vznikla, zkuste se nadbytečné energie zbavit na ledě. Jak? Přečtěte si ZDE.

Aktuálně