Přejít k hlavnímu obsahu
Očkování dětí – volitelné vakcíny
26. 10. 2022
Pohled lékaře Od početí do tří let

Očkování dětí – volitelné vakcíny

Proč vám lékaři v pediatrických ambulancích doporučují kromě povinného očkování i volitelné vakcíny? Jaký je rozdíl mezi očkováním dětí, které je zahrnuto v povinném schématu, a volitelným očkováním?

U volitelných vakcín je nejlépe patrný pokrok medicíny od potlačování nemocí až k prevenci. Zároveň jde o posilování a budování imunitní paměti směrem k celkové a variabilní imunitě pro celý život. 

Imunitní buňky v dětství samozřejmě ještě nemají rozsáhlé zkušenosti s infekcemi, protože kromě vnitřního prostředí matky se setkávají pouze s velmi čistým prostředím, jejich stravu tvoří mateřské mléko nebo mléčné formule. Příkrmy jsou tepelně upravené a sterilizované. Proto takto postupně se rozvíjející imunita nákazy šířené vzduchem, dotekem nebo formou potravy rozpozná bohužel až ve fázi, kdy se již děťátko infikovalo, proběhla inkubační doba, viry se rozmnožily a rozsáhle poškozují cílový orgán, nejčastěji plíce nebo u virových průjmů střevo. 

Tělo dítěte samozřejmě používá nespecifickou obranu, například rychle vyskočí teplota, dítě začne kašlat nebo dostane průjem. Pro malé tělo to představuje neúměrnou námahu. Hrozí dehydratace organismu, minerálový rozvrat a dlouhodobější porucha poškozeného orgánu. 

Volitelná očkování jsou výdobytkem moderní medicíny. Pracují systémem stejným jako povinná očkování, tedy trénováním imunity ještě dříve, než se děťátko se samotnou nákazou potká. 

Nabídka volitelných očkování je rozsáhlá, v tomto se jednoznačně musíte obrátit na dětského lékaře, který má nejlepší přehled o účincích i o vylepšeních, se kterými farmakologické firmy přicházejí téměř každý rok. 

K nejvíce používaným a také velmi vhodným volitelným vakcínám patří: 

  • Pneumokové vakcíny, protože pneumokoky jsou velmi obvyklou součástí našeho života, kterým v dospělosti odoláme, ale v dětství a ve stáří jsou bohužel často natolik dramatické, že mají i vysokou úmrtnost.  
  • Dalším velmi často používaným typem volitelných vakcín jsou vakcíny proti rotavirovým infekcím. Rotaviry způsobují silné průjmy a velmi lehce se šíří nejen v dětském kolektivu, ale i z dospělých na děti. 
  • Meningokokové vakcíny brání sice méně časté, ale tragicky vážné komplikaci, totiž zánětu mozkových blan s extrémně těžkým a bolestivým průběhem a často i s fatálními následky.
  • Očkování proti klíšťové encefalitidě je také jedno z nejčastěji používaných volitelných očkování, které je možné nasadit již od jednoho roku života děťátka. Vzhledem k obrovskému výskytu klíšťat ve volné přírodě je toto očkování více než opodstatněné, proto každoročně stoupá i záchyt tohoto velmi vážného postižení mozku. 
  • Žloutenka typu A je nemoc velmi často přenášená právě v dětském kolektivu, při ještě nedostatečných hygienických návycích. Proti tomuto onemocnění lze dnes získat téměř celoživotní imunitu, a to právě očkováním. 
  • Očkování proti HPV virům již spadá do oblasti posilování reprodukčního zdraví a ochrany i budoucích partnerů mladého teenagera. Tyto vakcíny totiž posilují přirozenou obranu jedince (nejen dívek, ale i chlapců) proti genitálním bradavicím na pohlavních orgánech a u dívek i infekcím děložního krčku a vagíny. Toto očkování má smysl provést před zahájením pohlavního života, proto je u nás plně hrazeno ve 13 letech pro obě pohlaví.  
     

Kromě plné úhrady na mnohé volitelné vakcíny lze čerpat příspěvek z bonusového programu pojištěnců. Podívejte se na přehled bonusových příspěvků na stránkách Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Na očkování dětí můžete získat příspěvek až 2 000 Kč.

Volitelná očkování jsou zde proto, abyste společně s lékařem rozhodli variabilně o potřebě chránit své dítě. Vyhnete se mnohým „školkovým a školním“ nákazám nebo jejich průběh bude lehký či bezpříznakový. Pokud patříte k rodinám, které rády cestují, nebo chcete děti poslat na zahraniční školy, je vhodné na očkování myslet předem již v raném dětství. Váš potomek pak bude odolnější i v budoucnu, když se osamostatní.  

Vaše doktorka kamarádka 
Gianna Conti

Zdravé rodičovstvíZDRAVÉ RODIČOVSTVÍ

Portál plný rad pro zdravý vývoj dítěte

  • Od novorozence po batole
  • Laktační poradenství a zdravé stravování
  • Psychomotorický vývoj
  • První pomoc u dětí
  • Fyzioterapie a cvičení s miminky
  • Cvičení pro maminky po porodu

Sledujte naše online kurzy a podcasty s odborníky.

ZDARMA pro pojištěnce ZP 211.

Aktuálně