Přejít k hlavnímu obsahu
očkování
16. 3. 2022
Na zdraví se musí chytře

Očkování je součást prevence

Když se staráme o své zdraví, snažíme se takzvaně podchytit pokud možno vše, co na něj má vliv. Přemýšlíme nad zdravou stravou, pohybem, snažíme se mít zdravou mysl. To všechno je prevence.

Vytváříme si návyky a podmínky, při kterých se snažíme nedávat šanci „zbytečným“ nemocem. Zbytečným proto, že se jim můžeme relativně snadno vyhnout. Všechno se ale nedá vyřešit jen zdravým životním stylem. A tady je prostor pro očkování, které má v prevenci své místo.

Očkování je nedílnou součástí prevence a zdravotní pojišťovny podporují účast na nepovinném očkování různými příspěvky. Chcete mít přehled o hrazeném a nehrazeném očkování? Podívejte se do přehledné tabulky, kterou najdete na stránkách Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Očkování jako bonus

ZP MV ČR ovšem nepřispívá pouze na základní očkování, příspěvky můžete využít i u očkování, která jdou nad rámec základní prevence. Na očkování hrazené zdravotním pojištěním navazuje široká nabídka příspěvků ZP MV ČR, které najdete v rámci preventivních programů, kde snadno zjistíte, jakou finanční částkou pojišťovna přispívá. Například v programu Očkování může čtyřčlenná rodina získat až 8 000 Kč.

Pro děti i dospělé

Ani cvičení, ani zdravá strava vás bohužel neochrání před následky kousnutí nakaženým klíštětem. Proto je rozumné uvažovat o ochraně proti klíšťové encefalitidě, a to formou očkování. Nově platí možnost očkování zdarma u pojištěnců nad 50 let věku. 
Očkování proti chřipce bylo také novelizováno a nyní je pro pojištěnce nad 65 let zdarma. 
Vakcinace proti pneumokokové infekci a HPV (lidskému papilomaviru) je pojišťovnou hrazeno v doporučených věkových kategoriích. Bližší informace jsou uvedeny ve výše zmíněné tabulce.

Chystáte se do zahraničí?

ZP MV ČR nezapomíná ani na ty z vás, kdo se chystají vycestovat do zemí, kde je nařízeno povinné očkování i proti dalším onemocněním, případně pokud se v zahraničí chcete chránit nad rámec běžných, výše zmíněných) vakcinací. Zde pojišťovna nabízí očkování proti vzteklině, břišnímu tyfu, žluté zimnici, choleře a japonské encefalitidě.
 

Z Fondu prevence může ZP MV ČR přispívat na očkování, které je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Je ovšem potřeba využít lékaře a zdravotnická zařízení, která mají s touto pojišťovnou platnou smlouvu. Doklady od jiného zdravotnického zařízení není možné ze strany pojišťovny proplatit. Informujte se proto, kde a kým se necháváte očkovat!

Očkování je nejlepší prevence

Prevence bez očkování by nedávala smysl. Očkování je důležité pro vás, vaši rodinu, ale i pro všechny další osoby okolo vás. Proto není od věci zvážit, jakou pojišťovnu si na své cestě ke zdraví vyberete, aby vám nabídla co nejlepší podmínky pro očkování. Může to být dobrá motivace, pokud právě uvažujete o změně zdravotní pojišťovny, ke které je právě teď, do konce března, ideální čas.
 

Staňte se klientem ZP MV ČR

Zaujaly vás bonusy a výhody, které nabízí ZP MV ČR? Víte, že můžete změnit zdravotní pojišťovnu jen dvakrát v roce? Právě teď máte jedinečnou příležitost se k nám přidat! Do 31. 3. 2022 nám zašlete vyplněnou přihlášku a od 1. 7. 2022 budete naším pojištěncem a začnete využívat všech výhod. Rozhodně to bude výhra pro vaše zdraví.

 

výhra pro vaše zdraví

Aktuálně