Přejít k hlavnímu obsahu
Otužování je trend
29. 1. 2021
Zdravý životní styl

Otužování je trend

Podléhat trendům není úplně ideální, ale v případě otužování to vůbec není na škodu. Je to další z činností, za které nám naše imunita bude vděčná.

Ať už nárůst zájmu o otužování v přírodě nějak souvisí koronavirovými vlnami, které se přes nás přelévají, a tak se čím dál tím větší počet lidí snaží touhle cestou posílit svou imunitu, nebo mají mnozí své zdraví jako vášeň, je dobře, že se takové trendy objevují. 

Tak proč nerozšířit početnou skupinu otužilců, stejně jako to zkusila paní Lucka? Začala s otužováním před krátkou dobou a v pohodě teď pravidelně plave svých 400 metrů, které podle jejích slov naprosto stačí k té správné otužilecké pohodě.
Podívejte se na video. Klidně mu můžeme říkat motivační.
 

Co pro otužování potřebujeme

Jak asi tušíte, žádný dlouhý seznam zahrnující speciální pomůcky to nebude.
Zaprvé si udělejte přípravu v hlavě. Potřebujete odhodlání a trpělivost. A pak je dobré mít nějaký plovák, boty do vody a hodí se i čepice s rukavicemi. I když to jde i bez nich.
Odpovědný přístup je samozřejmostí. A to se netýká jen opatrnosti v neznámém vodním živlu, kdy je lepší nechodit se otužovat sám. Je potřeba zvážit svá případná zdravotní omezení. Víte-li o nějaké své „slabině“, jako jsou například kardiovaskulární problémy, není od věci se poradit se svým lékařem. Ve vyšším věku je to určitě moudrý krok. Stejně jako pečlivě promyšlený přístup, pokud se vám podaří k otužování naklonit i menší děti.

Než se ponoříte venku do vody

Mezi vaším rozhodnutím a okamžikem, kdy budete poprvé venku nořit nohu do ledového živlu, musí proběhnout alespoň 14 dní intenzivní domácí přípravy. Od omývání poloviny těla vlažnou žínkou až ke studené sprše. Bez přípravy by pro vás první venkovní koupel byla nebezpečným dobrodružstvím. Šok to v jistém smyslu bude určitě, ale pokud je vaše odhodlání opravdové, budete ho vnímat pozitivně.

Co dostanete za odměnu

A tady jsou důvody, proč si vaše otužované tělo bude libovat:

  • prevence proti nachlazení a virózám,
  • posílení kardiovaskulárního systému,
  • snížení krevního tlaku,
  • zmírnění alergií a zánětů,
  • zrychlení metabolismu, rychlejší spalování,
  • endorfiny pro psychickou pohodu,
  • prokrvená svěží a čistá pokožka.

Neznamená to, že otužilec nemůže nastydnout nebo mít jiné zdravotní problémy, ale jeho odolnost je díky posílené imunitě na mnohem vyšší úrovni. Otužování prostě stojí za to.
 

Na co se zaměřit, než se pustíte do otužování

Přes venkovním plaváním absolvujte lékařskou prohlídku!
Chystáte se vystavovat, vašemu tělu dosud neznámým, extrémním stavům. Při náhlém ponoření do chladné vody se nejspíš nevyhnete tzv. diving reflexu. Vaše tepová frekvence se téměř skokem zpomalí. U někoho se může objevit porucha srdečního rytmu, a v extrémních případech může dojít i k zástavě srdeční činnosti.  Proto je nutné znát dobře svůj zdravotní stav. 
 

Příprava pod studenou sprchou 

  • začněte s ranním sprchováním několik týdnů před vlastním plaváním venku
  • pobyt ve sprše den ode dne postupně prodlužujte až na cca 3 minuty
  • před sprchováním se zahřejte krátkým cvičením
  • nenamáčeje si hlavu, jen obličej
  • počítejte s tepelným šokem, který se projevuje bušením srdce
     

Jak dlouho být ve vodě

Ve vodě o 5 C buďte jako začátečník maximálně 1 - 3 minuty. S přibývajícími zkušenostmi dobu postupně prodlužujte.
 

Jak na diving reflex

Přirozené reakci těla na změnu nezabráníte, ale velmi pomůže, když si před ponořením opláchnete především obličej. Rozhodně byste se měli vyvarovat náhlému ochlazení těla, ke kterému by došlo při skoku do vody.
 

Otužilecký třes

Nenechte se zaskočit další přirozenou reakcí těla. Budete se třást. Stane se to nejen začátečníků, ale i zkušeným otužilcům. Tělo se tak snaží vyrobit si teplo, o které přišlo. Znamená to, že jste ochladili tělo, dá se říct až na kost. Třes se do vás pustí, ale až později, když opustíte vodu. Zahřejte se pohybem. Ostřejší chůze nebo volný běh pomůže. Nebo, máte-li možnost, počkejte v teplé místnosti, než třes přejde.

Aktuálně