Přejít k hlavnímu obsahu
byllinky
31. 3. 2021
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Pažitka za oknem aneb na výsev bylinek je nejvyšší čas

Bylinky obsahují spoustu vitaminů, minerálů a mnohé z nich pomáhají i při nejrůznějších nemocech a neduzích. Navíc dávají našim pokrmům zajímavou chuť. Chcete-li si výhody bylinek do sytosti užívat i v nadcházející sezoně, můžete si vypěstovat vlastní. Zvládne to i zahradnický začátečník.

Pokud jste po zimě ještě bylinky nestihli zasít, zatím není nic ztraceno, příroda se teprve probouzí. Teď už je ale ten nejvyšší čas s pěstováním bylinek začít. Vybírat můžeme dle našich preferencí a požadavků z celé řady rostlin. Za oknem v květináči nebo na zahrádce nám může letos zavonět třeba majoránka zahradní, saturejka zahradní, bazalka pravá, koriandr setý, řeřicha setá, meduňka lékařská, tymián obecný, kopr vonný, petržel listová, pažitka pobřežní, šalvěj lékařská, pelyněk estragon či levandule lékařská. 

bylinky 1Semínka a hlína

Semena bylinek je možné zakoupit v obchodě či na internetu za pár korun. K pěstování budete potřebovat také vhodné nádoby a substrát. Pro začátek, aby semínka dobře naklíčila, je vhodná dobře propustná, na živiny spíše chudší zemina. Rovnou se semínky ale můžete pořídit i substrát pro bylinky přímo určený. 

Nádoby a minipařeniště

Semínka je lepší vysévat do nádob se substrátem řídce, aby měly rostlinky prostor pro svůj růst. Naopak řeřicha či pažitka ale snesou i hustý výsev. Nádoby se zasetými semínky je nejlepší umístit k oknu, kde je dostatek světla, do teplé místnosti. Klíčící semínka vyžadují dostatek vlhkosti, pozor se však musí dávat na to, aby zemina nezačala plesnivět. Ideální je pořídit si pro účely klíčení bylinek minipařeniště. Ale obejdete se i bez něj. Stačí překrýt nádoby s klíčícími semínky průhlednou fólií a do ní udělat větrací otvory. Nádoby by nikdy neměly úplně vyschnout, semínka by tak mohla přestat klíčit. 

bylinky 2Jak naložit se semenáčky

Vyklíčené semenáčky je u některých druhů bylin potřeba rozesadit. Většina bylinek se dá pěstovat v truhlících či květináčích v bytě nebo na balkoně. Při vaření jsou tak kdykoliv k dispozici, můžeme je průběžně protrhávat a sestříhávat. Neprospívá jim ale průvan ani přílišné zalévání. Starší rostliny pěstované v nádobách už potřebují výživnější, ale dobře propustnou zeminu.

bylinky 3Na záhon až v květnu

Mnohé bylinky snesou i výsadbu do záhonku. S tím však není radno pospíchat a je lepší rostlinky na venkovní podmínky postupně zvykat vynášením ven. Rozhodně se vyplatí s přesazením do zahrady počkat, až pominou přízemní mrazíky, přibližně do poloviny května. 
 

  • Proč vlastně bylinky pěstovat? 


Kromě obohacení chuti našich jídel obsahují mnoho účinných látek, vitaminů a minerálů. Po sklizni je můžeme využít hned čerstvé, uchovat pro další použití například nasušením, zmrazením, ale můžeme je i nakládat. 
 

Aktuálně