Přejít k hlavnímu obsahu
Po operaci do lázní
14. 12. 2023
Na zdraví se musí chytře

Po operaci do lázní

Jste po operaci či úrazu a přemýšlíte o tom, že by vám pomohly lázně? Od nás se teď dozvíte, jaké typy lázeňské péče jsou, kdy a jak o lázně žádat a při jakých zdravotních potížích na ně máte nárok.

Lázně mají jednoznačně dobrý vliv na celou řadu neduhů a výrazně zlepšují mnohé pooperační stavy. Pojďme si ukázat cestu k pojišťovnou hrazenému pobytu v lázních. 

Typy lázeňské péče

KOMPLEXNÍ PÉČE, kdy zdravotní pojišťovna hradí nejen léčbu, ale i ubytování a stravu ve standardním provedení.
PŘÍSPĚVKOVÁ PÉČE, kdy pojišťovna hradí jen samotnou léčbu. 

Mám nárok na lázně?

Zda je možné ve vašem konkrétním případě žádat o lázně a jestli máte nárok na komplexní, či příspěvkovou lázeňskou péči, to vám řekne váš lékař. A pokud si rádi ověřujete informace z více zdrojů, použijte Indikační seznam. Je to velmi komplexně propracovaná tabulka, která vám na vaše specifika dá jasnou odpověď.

Kdy a kde o lázně zažádat

Návrh na lázeňskou léčebně-rehabilitační péči vám vystaví:

●    váš praktický lékař nebo
●    ambulantní specialista nebo
●    ošetřující lékař během hospitalizace

V některých případech máte na nástup do lázní jen 3 měsíce, a proto není radno se žádostí otálet (stavy po nekomplikované totální endoprotéze, po operacích srdce, stavy po popáleninách – do ukončení péče specialistů, po gynekologických zánětech – po odeznění akutní exacerbace, po komplikovaných gynekologických operacích). Jakmile lhůta vyprší, budou pro vás dveře k hrazené lázeňské péči zavřené. Co nejdřív tedy požádejte lékaře o podání návrhu, aby byl včas zpracován a aby vaše lázně měly volnou kapacitu. Pokud totiž pošlete návrh v krátkém čase před uplynutím lhůty, nikdo vám nemůže zaručit, že se schvalovací proces stihne a že pro vás bude v lázních místo.

Kdy se do lázní podívám znovu?

Lázeňská léčba bývá po pobytu v nemocnici jako balzám pro nemocné tělo a bylo by škoda nevyužít další možnosti, které se nabízejí. Proto nezapomeňte, že o lázeňskou léčbu je možné požádat jednou za 2 roky, pokud ovšem zdravotní pojišťovna nerozhodne jinak.

Zůstávají vám v hlavě ještě nějaké otazníky? Kompletního průvodce hrazenou lázeňskou léčebnou péčí najdete ZDE.
 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka  portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně