Přejít k hlavnímu obsahu
sáhněte po bylinkách
10. 3. 2023
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Po prodělané nemoci sáhněte po bylinkách

Prošli jste si nemocí? Měli jste kašel k neutišení, rýmu, teploty a bolesti svalů i kloubů? To zanechává na těle stopy i po uzdravení. Kdo z přírodních pomocníků vám pomůže dostat se zpátky do kondice?

Stále se vám nedýchá dobře?

Svou důvěru vložte do rakytníku, který obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek. Plody rakytníku zvyšují elasticitu cév, brání městnání krve a snižují koagulaci krve. Navíc také hojí sliznici plic a průdušek. To je přesně to, co potřebujete.

Jste-li zastánci exotiky, pak můžete vsadit na ašvagandu. Ta totiž v sobě skrývá mnoho účinných látek, jako jsou withanolidy, laktony, tropanové alkaloidy, glykosidy a aminokyseliny, včetně dobře využitelného železa. Díky těmto látkám se z ní stává dobrý bojovník za normální funkci dýchacího systému.

Chybí vám energie?

Pomoci vám může guarana. Ta obsahuje velké množství kofeinu (někdy je označován jako guaranin), theofylinu a theobrominu.
Kofein má přirozeně povzbuzující účinky a theofylin zase způsobí uvolnění hladkého svalstva v průduškách, zesílení srdečního stahu a zrychlení tepu. Guarana má také silné antioxidační účinky.

Další možností je ženšen. Obsahuje totiž aminokyseliny a minerály, například draslík, vápník, fosfor apod., dále vitaminy, flavonoidy, polysacharidy a mezi nejdůležitější látky patří asi 80 druhů saponinů. Díky tomu se stává ženšen významným antioxidantem, který zvyšuje fyzickou a psychickou odolnost, pomáhá odstraňovat únavu i stres, zlepšuje paměť, myšlení a koncentraci. 

Bojíte se o svou imunitu?

Rozhodně vsaďte na hlívu ústřičnou. Ta disponuje neuvěřitelnou kombinací vitaminů, minerálů, bílkovin, polysacharidů, nukleotidů a sterolů. Najdeme v ní i betaglukany, které jsou ceněné při posilování imunity. Můžete si uvařit guláš z hlívy nebo ji užívat v kapslích.

Znáte Acai? Jsou to malinké bobulky, které mají obrovskou schopnost absorbovat volné radikály. Obsahují i antioxidanty, jako například vitaminy A, C, E a B2, které pomáhají chránit buňky lidského těla před poškozením a posilují imunitu.

Je velmi rozumné poohlédnout se po pomoci v přírodě. Zdá se, že zatím nikdo nic lepšího nevymyslel.