Přejít k hlavnímu obsahu
Profesor Michal Vrablík
21. 3. 2023
Zdravý životní styl Jarní vášeň pro zdravé tělo

Podcast: Cholesterol – tichý zabiják

Kolik procent Čechů má vyšší hladinu cholesterolu? Co všechno ji může působit? Je účinnou obranou správná životospráva? Profesor Michal Vrablík osvětluje souvislosti a příčiny zvýšené hladiny cholesterolu.

V nejnovějším podcastu Zdraví v kostce – Cholesterol je tichý zabiják odpovídá na otázky spojené s vysokou hladinou cholesterolu prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., zástupce přednosty III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a předseda České společnosti pro aterosklerózu.

Tichý zabiják je označení velmi varovné, až zlověstné. Vyšší hladina cholesterolu je opravdu bez příznaků, bez bolesti, a nic pacienty nealarmuje, že se urychluje proces aterosklerózy, pro který je cholesterol hnacím prvkem. Čím vyšší je hladina, tím rychlejší je cesta ke klinickým problémům, jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Problém může nastat už u třicetiletých, u kterých je dána vysoká hladina cholesterolu geneticky.
Nicméně cholesterol je pro život nezbytná látka a v podcastu se dozvíte nejen to, proč bez něj nelze existovat, ale i to, jak probíhá samotný proces, který nás v konečném důsledku ohrožuje na životě. 

Také jste přesvědčeni, že jsou dva typy cholesterolu, „hodný“ a „zlý“? Z rozhovoru se dozvíte, že cholesterol je jen jeden. A také jak je to ve skutečnosti s tím rozlišováním na HDL a LDL.

Přece jen ale existují některé viditelné projevy, které ukazují na vyšší hladinu cholesterolu. Například arcus lipoides či xantelasmata. O co se jedná a kde na našem těle se projevují, se dozvíte z vysvětlení pana profesora. 

Dále se dozvíte, že v České republice má 80 % populace vyšší než optimální hladinu cholesterolu. 
Jaké jsou nejčastější mýty ohledně cholesterolu? Ten nejčastější je, že hladinu cholesterolu ovlivňuje míra jeho příjmu v potravě. Jak je to ve skutečnosti? Jakou roli v tom hrají nasycené mastné kyseliny? Zajímavá je i informace, jak vlastně kouření přispívá k vyšší hladině cholesterolu, i když se nejedná o přímou konzumaci cholesterolu. V podcastu uslyšíte další důležité informace, díky kterým se můžete vyvarovat rizikového životního stylu.

Sledujte podcast Zdraví v kostce ZP MV ČR, kde se na otázky kolem zdraví díváme pohledem laiků i odborníků.

Celý podcast si také můžete poslechnout v audioverzi:

Cholesterol - tichý zabiják

Aktuálně